Pierogi z jabłkami papierówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę przesiej mąkę dodaj sól, zrób zagłębienie, wlej olej i wodę delikatnie wymieszaj łyżka a następnie wyrób rękami elastyczne ciasto w razie potrzeby jak będzie za suche dodaj wody, a jak będzie wilgotne dosyp mąki.
Ciasto przykryj ściereczką żeby odpoczęło.
2.Jabłka obierz zetrzyj na tarce, posyp cukrem i odstaw na 10 minut.
Następnie jabłka odciśnij z nadmiaru soku dodaj cynamon i wymieszaj.
Stolnicę oprósz mąka ciasto podziel na pół, rozwałkuj i wycinaj kółka za pomocą szklanki.
Na środek wkładaj po łyżeczce jabłek , brzegi ciasta posmaruj lekko wodą żeby się lepiej zlepiały . Zlepiaj pierogi
W garnku zagotuj wodę z solą na wrzącą wrzucaj pierogi gotuj około 5 minut od wypłynięcia. Pierogi podawaj polane masłem lub śmietaną i posypane cukrem.
Komentarze