Pierogi z jabłkami papierówkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Sezon na papierówki w pełni, dziś proponuję pyszne pierogi idealne na letni obiadek.

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Składniki na ciasto
    500 g mąki
    0,5 łyżeczki soli
    3 łyżki oleju
    1 szklanka wrzącej wody


    Nadzienie
    1,5 kg jabłek papierówek
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z jabłkami papierówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiej mąkę dodaj sól, zrób zagłębienie, wlej olej i wodę delikatnie wymieszaj łyżka a następnie wyrób rękami elastyczne ciasto w razie potrzeby jak będzie za suche dodaj wody, a jak będzie wilgotne dosyp mąki.
    Ciasto przykryj ściereczką żeby odpoczęło.
  • 2. Jabłka obierz zetrzyj na tarce, posyp cukrem i odstaw na 10 minut.
    Następnie jabłka odciśnij z nadmiaru soku dodaj cynamon i wymieszaj.
    Stolnicę oprósz mąka ciasto podziel na pół, rozwałkuj i wycinaj kółka za pomocą szklanki.
    Na środek wkładaj po łyżeczce jabłek , brzegi ciasta posmaruj lekko wodą żeby się lepiej zlepiały . Zlepiaj pierogi
    W garnku zagotuj wodę z solą na wrzącą wrzucaj pierogi gotuj około 5 minut od wypłynięcia. Pierogi podawaj polane masłem lub śmietaną i posypane cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papierówki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować