Sposób na wykorzystanie mięsa, na którym gotował się rosół. Pierogi z takim farszem są delikatne i bardzo smaczne. Wystarczy polać masełkiem i można się zajadać.
Pierogi z indykiem i kaszą kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem.
Dodać pokrojone mięso, chwilę podsmażyć, wsypać kaszę kuskus i zalać wrzącym bulionem. Wymieszać i odstawić, aż kasza wchłonie cały płyn. Przyprawić.
2.Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól i olej. Zrobić na środku zagłębienie i wlewać powoli gorące mleko. Zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 10 minut.
Rozwałkować na grubość ok 2 mm i wyciąć koła o średnicy ok 5 cm. Nakładać porcję farszu i zlepiać brzegi. Gotować w osolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Ugotowane pierogi polać rozpuszczonym masłem lub omaścić skwarkami.
Smacznego :)
Komentarze