Pierogi z farszem z kaszy gryczanej po polsku

4.5 (174 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Świetny sposób na kasze gryczaną trochę inaczej. Bardzo swojskie smaki, danie typowo polskie, z kefirkiem i cebulką smakuje super!

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • FARSZ:
    - kasza gryczana prażona w torebce (100g): 1 opakowanie
    - Ser biały: 20 dekagramów
    - cebula duża: 1 sztuka
    - masło: 1 łyżka
    - majeranek: 3 łyżki
    - sól, pieprzdo smaku: 1 szczypta
    CIASTO:
    - mąka: 1 szklanka
    - olej: 1 łyżka
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól (do smaku): 1 szczypta
    - ciepła woda: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z farszem z kaszy gryczanej po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy jak na opakowaniu w słonej wodzie.
  • 2. Cebulkę kroimy na małe kawałeczki i podduszamy na masełku.
  • 3. Ser rozdrabniamy widelcem (nie mielimy), mieszamy z ugotowaną kaszą, cebulką, natką i przyprawami.
  • 4. Ciasto ugniatamy z przygotowanych składników stopniowo dodając ciepłą wodę - powinno być elastyczne i nie powinno lepić się do rak. Odrywamy sobie po kawałku (resztę przykrywamy ściereczką), wałkujemy, wykrawamy kółka (w zależności od wielkości pierożków jakie chcemy otrzymać) i nakładamy po łyżce farszu. Zwilżamy wodą brzegi krążków by łatwiej się zlepiły.
  • 5. Wrzucamy na gorącą, osoloną wodę, przemieszamy, po wypłynięciu chwilkę gotujemy i odcedzamy.
  • 6. Podajemy okraszone smażoną cebulką i z kefirem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować