Pierogi z farszem z kaszy gryczanej po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy jak na opakowaniu w słonej wodzie.
2.Cebulkę kroimy na małe kawałeczki i podduszamy na masełku.
3.Ser rozdrabniamy widelcem (nie mielimy), mieszamy z ugotowaną kaszą, cebulką, natką i przyprawami.
4.Ciasto ugniatamy z przygotowanych składników stopniowo dodając ciepłą wodę - powinno być elastyczne i nie powinno lepić się do rak. Odrywamy sobie po kawałku (resztę przykrywamy ściereczką), wałkujemy, wykrawamy kółka (w zależności od wielkości pierożków jakie chcemy otrzymać) i nakładamy po łyżce farszu. Zwilżamy wodą brzegi krążków by łatwiej się zlepiły.
5.Wrzucamy na gorącą, osoloną wodę, przemieszamy, po wypłynięciu chwilkę gotujemy i odcedzamy.
Komentarze