Pierogi z dynią, ciecierzycą i fetą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Jedno wiem na pewno - jestem miłośniczką dyni mimo, iż przez wiele lat wydawało mi się, że jej nie lubię.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 200 g puree z dyni (dynię pieczemy ze skórą w mniejszych kawałkach ok. 45 min. w 180 st. do miękkości, następnie oddzielamy od skóry widelcem i miksujemy na puree. W tej postaci nadmiar puree możemy mrozić)
    200 g ciecierzycy z puszki bądź ugotowanej
    100 g fety
    1 duża cebula
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka ostrej papryki
    sól, pieprz
    łyżeczka posiekanego świeżego oregano

    380 g mąki
    190 ml wody
    1 jajko
    łyżeczka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z dynią, ciecierzycą i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę z puszki bądź ugotowaną mielimy w maszynce, dodajemy puree z dyni, fetę i mieszamy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę i razem smażymy do zrumienienia cebuli. Dodajemy do farszu i przyprawiamy.
  • 2. Wszystkie składniki wymieszać, ciasto zagniatać aż będzie elastycznie i sprężyste. Z przygotowanego ciasta odcinać po kawałku i cienko rozwałkować na okrągły placek. Następnie szklanką wykrawać krążki, nakładać łyżeczkę farszu, składać na pół i zlepiać.
  • 3. Pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody, po czym mieszamy, żeby nie przywarły do spodu garnka i przykrywamy przykrywką. Gdy woda zacznie się gotować, odkrywamy garnek i gotujemy pierogi do czasu aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy gotować jeszcze ok 4-5 min i wyciągać.

Porady

Pierogi z dynią i ciecierzycą są bardzo delikatne w smaku, żeby nie powiedzieć lekko mdłe, dlatego proponuję je mocno zaostrzyć papryką i dodać słoną fetę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować