Pierogi z pokrzywą i ciecierzycą

3 (1 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Wiosenne dania kojarzą mi się z nowalijkami i pokrzywą. Ma być zdrowo i zielono. Takie właśnie są te pierożki. Przepis polecam, jednocześnie zachęcając do ich przygotowania osoby, które jeszcze nie przekonały się do pokrzywy:).

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Nadzienie:
    • Ok 2,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
    • 1 litrowa miseczka listków młodej pokrzywy,
    • 1 cebula,
    • Olej,
    • Sól, ostra papryka, pieprz do smaku,
    • woda

    Ciasto:
    • 3 szklanki mąki + na podsypanie,
    • Ok 1 szklanka gorącej wody,
    • 1 jajko,
    • Szczypta soli,
    • 2 łyżki roztopionego masła
    Dodatkowo:
    • Woda, sól, olej do gotowania,
    • Przytopiona słoninka do podania,
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z pokrzywą i ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe ciasto 1. NADZIENIE: Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy. Pokrzywę zalewamy gotującą wodą i pozostawiamy ją w niej na około 1 minutę. Po tym czasie listki odcedzamy i hartujemy zalewając zimną wodą. Gotowe dokładnie odsączamy z wody i siekamy na mniejsze części.
    Ciecierzycę przekładamy do malaksera. Dodajemy do niej pokrojoną pokrzywę, cebulę w raz z olejem oraz przyprawy. Całość miksujemy. W trakcie miksowania dodajemy do niej niewielką ilość wody, tak by składniki łatwiej się połączyły. Gotowe nadzienie powinno konsystencją przypominać pastę do pieczywa
    CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej jajko, sól, masło oraz stopniowo w miarę wyrabiania ciepłą wodę. Ciasto zagniatamy do pojawienia się pęcherzyków powietrza.
  • nakładanie nadzienia 2. Gotowe wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Za pomocą szklanki wycinamy z niego koła. Na każdą porcje ciasta wykładamy łyżeczkę pokrzywowego nadzienia.
  • sklejanie 3. Brzegi ciasta sklejamy, formując zgrabne pierogi.
    Tak przygotowane gotujemy około 5 minut w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju. Ugotowane odsączamy, porcjujemy na talerze, okraszamy słoninką i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Pokrzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować