Wiosenne dania kojarzą mi się z nowalijkami i pokrzywą. Ma być zdrowo i zielono. Takie właśnie są te pierożki. Przepis polecam, jednocześnie zachęcając do ich przygotowania osoby, które jeszcze nie przekonały się do pokrzywy:).
Pierogi z pokrzywą i ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NADZIENIE: Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy. Pokrzywę zalewamy gotującą wodą i pozostawiamy ją w niej na około 1 minutę. Po tym czasie listki odcedzamy i hartujemy zalewając zimną wodą. Gotowe dokładnie odsączamy z wody i siekamy na mniejsze części.
Ciecierzycę przekładamy do malaksera. Dodajemy do niej pokrojoną pokrzywę, cebulę w raz z olejem oraz przyprawy. Całość miksujemy. W trakcie miksowania dodajemy do niej niewielką ilość wody, tak by składniki łatwiej się połączyły. Gotowe nadzienie powinno konsystencją przypominać pastę do pieczywa
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej jajko, sól, masło oraz stopniowo w miarę wyrabiania ciepłą wodę. Ciasto zagniatamy do pojawienia się pęcherzyków powietrza.
2.Gotowe wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Za pomocą szklanki wycinamy z niego koła. Na każdą porcje ciasta wykładamy łyżeczkę pokrzywowego nadzienia.
3.Brzegi ciasta sklejamy, formując zgrabne pierogi.
Tak przygotowane gotujemy około 5 minut w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju. Ugotowane odsączamy, porcjujemy na talerze, okraszamy słoninką i podajemy.
Komentarze