Jedno wiem na pewno - zdecydowanie jestem miłośniczką dyni mimo, iż przez wiele lat wydawało mi się, że jej nie lubię. Spróbujcie koniecznie tych pierogów
Pierogi z dynią, ciecierzycą i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę z puszki bądź ugotowaną mielimy w maszynce, dodajemy puree z dyni, fetę i mieszamy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę i razem smażymy do zrumienienia cebuli. Dodajemy do farszu i przyprawiamy.
2.Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, ciasto zagniatać aż będzie elastycznie i sprężyste. Z przygotowanego ciasta odcinać po kawałku i cienko rozwałkować na okrągły placek. Następnie szklanką wykrawać krążki, nakładać łyżeczkę farszu, składać na pół i zlepiać.
3.Pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody, po czym mieszamy, żeby nie przywarły do spodu garnka i przykrywamy przykrywką. Gdy woda zacznie się gotować, odkrywamy garnek i gotujemy pierogi do czasu aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy gotować jeszcze ok 4-5 min i wyciągać.
Komentarze