Pierogi z dynią, ciecierzycą i fetą

4.5 (164 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Jedno wiem na pewno - zdecydowanie jestem miłośniczką dyni mimo, iż przez wiele lat wydawało mi się, że jej nie lubię. Spróbujcie koniecznie tych pierogów

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - puree z dyni: 200 gramów
    - ciecierzyca: 200 gramów
    - feta: 100 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - papryka ostra w proszku: 1 łyżeczka
    - świeże oregano: 1 łyżeczka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - mąka: 380 gramów
    - woda: 190 mililitrów
    - Jajko: 1 sztuka
    - oliwa: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z dynią, ciecierzycą i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę z puszki bądź ugotowaną mielimy w maszynce, dodajemy puree z dyni, fetę i mieszamy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę i razem smażymy do zrumienienia cebuli. Dodajemy do farszu i przyprawiamy.
  • 2. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, ciasto zagniatać aż będzie elastycznie i sprężyste. Z przygotowanego ciasta odcinać po kawałku i cienko rozwałkować na okrągły placek. Następnie szklanką wykrawać krążki, nakładać łyżeczkę farszu, składać na pół i zlepiać.
  • 3. Pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody, po czym mieszamy, żeby nie przywarły do spodu garnka i przykrywamy przykrywką. Gdy woda zacznie się gotować, odkrywamy garnek i gotujemy pierogi do czasu aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy gotować jeszcze ok 4-5 min i wyciągać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować