Pierogi z ciasta żytniego z kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Są to moje pierwsze pierogi z takim ciastem,do tej pory robiłam tylko pszenne ciasto.Z racji tego, że mam dużo mąki razowej żytniej postanowiłam przygotować z niej ciasto na pierogi. Na początku to nie chciało mi to ciasto wyjść,dosypałam więc mąki pszennej i udało się. Takie pierogi są bardzo syte.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki żytniej razowej
    1 szklanka mąki pszennej
    około 1 szklanka ciepłego mleka
    1 mała płaska łyżeczka soli

    Farsz:
    1 woreczek kaszy jaglanej ( 10 dag )
    1 mała cebula
    masło do smażenia
    1 łyżeczka koperku suszonego
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Dodatkowo:
    mąka żytnia razowa do podsypania stolnicy
    sól do gotowania
    1 łyżka oleju
    1 mała cebula
    masło do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z ciasta żytniego z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, dokładnie osączamy i wyjmujemy z woreczka. Kaszę bez woreczka gotujemy do wchłonięcia przez nią całego płynu cały czas mieszając. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na maśle do miękkości i lekkiego zrumienienia.
  • 2. Do przestudzonej kaszy dodajemy koperek, cebulę z masłem, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
  • 3. Ciasto: Obie mąki i sól wsypujemy do miski, stopniowo wlewamy ciepłe mleko i zagniatamy ciasto. Pamiętajmy, że takie ciasto będzie miało inną konsystencję niż ciasto z samej mąki pszennej. Ciasto odstawiamy na 20 minut żeby odpoczęło.
  • 4. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto i za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na każdy nakładamy farszu i zlepiamy formując pierogi.
  • 5. Cebulę obieramy i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia.
  • 6. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ja swoje pierogi gotowałam znacznie dłużej niż gotuję pierogi z ciastem z mąki pszennej.
  • 7. Ugotowane pierogi odcedzamy, nakładamy na talerze, polewamy stopionym masłem z cebulką i podajemy. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 40 pierogów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza jaglana Mąka żytnia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować