Pierogi z ciasta żytniego z kaszą jaglaną

  • wyświetlono: 271 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Są to moje pierwsze pierogi z takim ciastem,do tej pory robiłam tylko pszenne ciasto.Z racji tego, że mam dużo mąki razowej żytniej postanowiłam przygotować z niej ciasto na pierogi. Na początku to nie chciało mi to ciasto wyjść,dosypałam więc mąki pszennej i udało się. Takie pierogi są bardzo syte.

bgg (Kopiowanie)
  • 60min

Składniki

Ciasto:
2 szklanki mąki żytniej razowej
1 szklanka mąki pszennej
około 1 szklanka ciepłego mleka
1 mała płaska łyżeczka soli

Farsz:
1 woreczek kaszy jaglanej ( 10 dag )
1 mała cebula
masło do smażenia
1 łyżeczka koperku suszonego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku

Dodatkowo:
mąka żytnia razowa do podsypania stolnicy
sól do gotowania
1 łyżka oleju
1 mała cebula
masło do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z ciasta żytniego z kaszą jaglaną

  • 1. Farsz: Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, dokładnie osączamy i wyjmujemy z woreczka. Kaszę bez woreczka gotujemy do wchłonięcia przez nią całego płynu cały czas mieszając. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na maśle do miękkości i lekkiego zrumienienia.
  • 2. Do przestudzonej kaszy dodajemy koperek, cebulę z masłem, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
  • 3. Ciasto: Obie mąki i sól wsypujemy do miski, stopniowo wlewamy ciepłe mleko i zagniatamy ciasto. Pamiętajmy, że takie ciasto będzie miało inną konsystencję niż ciasto z samej mąki pszennej. Ciasto odstawiamy na 20 minut żeby odpoczęło.
  • 4. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto i za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na każdy nakładamy farszu i zlepiamy formując pierogi.
  • 5. Cebulę obieramy i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia.
  • 6. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ja swoje pierogi gotowałam znacznie dłużej niż gotuję pierogi z ciastem z mąki pszennej.
  • 7. Ugotowane pierogi odcedzamy, nakładamy na talerze, polewamy stopionym masłem z cebulką i podajemy. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 40 pierogów.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilpierogikaszasezonowe_przysmakibez mięsakasza jaglanaobiadmaka zytniasyty obiadbezmięsny obiadpierogi z kasząsyte daniez kasząpierogi z kaszą jaglanązimowy obiad

Komentarze

Podobne przepisy

pierogi

Dodane przez: Elysse

Pierogi z kaszą jaglaną

Coś co bardzo lubię :)

Pierogi z kaszą jaglaną i serem

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Pierogi z kaszą jaglaną i serem

Fantastyczne i delikatne pierogi....

Pierogi z mięsem drobiowym, warzywami i kaszą jaglaną

Dodane przez: ewaeu

Pierogi z mięsem drobiowym, warzywami i kaszą...

Nie znam nikogo kto nie lubi pierogów....

Żytnie pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Dodane przez: bogusia82

Żytnie pierogi z kaszą gryczaną i białym...

Pierogi z kaszy i sera robiłam...

Pierogi nie tylko z mięsem

Dodane przez: mala230619

Pierogi z mięsem, kapustą i kaszą jaglaną

pierogi to jedno z ulubionych dań...

gotowe

Dodane przez: ziutula

pyszne pierogi z kurkumą i mięskiem rosołowym...

pyszne, aromatyczne pierogi na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE