Pierogi z kiszoną kapustą i kaszą jaglaną

  • wyświetlono: 1263 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Takie pierogi są niezwykle pyszne i syte.Połączenie kapusty kiszonej i kaszy jaglanej to bardzo dobry pomysł.I kapusta i kasza jaglana są bardzo zdrowe,więc warto po nie sięgać,zwłaszcza w okresie zimowym.

bgg (Kopiowanie)
  • 120min

Składniki

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
około 2 szklanki ciepłej wody

Farsz:
50 dag kiszonej cebuli
1 szklanka kaszy jaglanej
sól i pieprz do smaku
1 cebula
olej do smażenia
przyprawa do dań z kapusty

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 duża cebula
masło do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z kiszoną kapustą i kaszą jaglaną

  • 1. Kapustę płuczemy,odcedzamy,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości.Miękką dokładnie odcedzamy i drobno kroimy,przekładamy z powrotem do garnka.
    Cebulę obieramy,kroimy w kostkę i smażymy na oleju do miękkości i zrumienia,następnie przekładamy razem z olejem do garnka,przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i przyprawą do kapusty,całość dusimy przez kilka minut cały czas mieszają.przesmażoną kapustę studzimy.
    Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie,przekładamy do garnka,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i odparowania całego płynu.Studzimy.
    Przestudzoną kaszę dodajemy do kapusty i dokładnie mieszamy.
  • 2. Do mąki wsypujemy sól i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto.
  • 3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki,na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi.
  • 4. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.Następnie odcedzamy.
  • 5. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę,następnie smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia.
  • 6. Ugotowane pierogi nakładamy na talerze i polewamy cebulką z masłem.Podajemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniapierogizdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakicebulakapusta kiszonakasza jaglanaobiadbezmięsnebezmięsne daniesyty obiadbezmięsny obiaddanie z kapustąmączne daniedomowe pierogipierogi z kapustą kiszonadanie z kasząprzepis_miesiąca1000danie z kapustą kiszonądanie z kaszą jaglanąpierogi z kiszoną kapustą i kaszą jaglanądanie z kapustą kiszoną i kaszą jaglaną

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z kaszą jaglaną i serem

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Pierogi z kaszą jaglaną i serem

Fantastyczne i delikatne pierogi....

image-1v47e3h

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Pierogi z soczewicą i kiszoną kapustą

Pyszne pierogi z czerwonej soczewicy...

Pierogi.

Dodane przez: Izabela27

Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą

Pierogi przygotowuje gdy zosteje...

image-1wk34yq

Dodane przez: Monika Matysiak

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Pyszne pierożki z farszem z gotowanych...

Pierogi.

Dodane przez: Słodko Słodka

Pieczone Pierogi z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami

Wersja bardziej świąteczna,weekend...

Z kiszoną kapustą i serem

Dodane przez: RedakcjaPP

Pierogi z kiszoną kapustą i serem

Najbardziej smakują mi pierogi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE