REKLAMA

Pierogi z botwinką

wyświetlono: 257 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Uwielbiam sezonowe produkty a botwinka często gości w mojej kuchni.

opublikowany: 10.06.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Ciasto:
    250ml gorącej wody
    400-500g mąki pszennej, u mnie typ 00 od Cabas.pl
    1/2 łyżeczki soli

    Farsz:
    500g młodych ziemniaków
    2 duże cebule
    1 pęczek botwiny
    1 pęczek świeżego szpinaku (około 400g)
    250g białego twarogu półtłustego
    sól, pieprz
    olej
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę. Buraczki z botwinki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Wraz z cebulą podsmażamy na rozgrzanym oleju przez 5 minut, po czym dodajemy 1/4 szklanki wody. Dusimy do odparowania.
  • 2. Liście botwiny i szpinaku siekamy. Dodajemy do cebuli i buraków. Smażymy do momentu aż liście zmniejszą objętość a woda wyparuje. Studzimy.
  • 3. Ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę. Mieszamy z cebulą, botwiną i szpinakiem. Doprawiamy solą i obficie pieprzem.
  • 4. Do miski dodajemy szklankę mąki i sól, mieszamy. Wlewamy gorącą wodę (powinna parzyć), mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę ugniatając ciasto do momentu aż przestanie się kleić. Czasami potrzeba mniej niż 500g.
  • 5. Ciasto wałkujemy bardzo cienko i za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: wiola wiola

Pierogi z botwinką i fetą

Sezon na botwinkę w pełni, oprócz chłodników warto zrobić z niej farsz do pierogów. Pyszne.

kategoria: botwinka Pierogi opublikowany: 05.06.2014 | wyświetlono: 1224 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE