Pierogi z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wlać olej i jajko oraz stopniowo tyle wody aby wyrobić elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykryć gorącą miską metalową lub talerzem i odstawić na kilkanaście minut- będzie bardziej elastyczne.
2.Farsz: Buraki umyć obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Liście i koperek wymyć i drobniutko posiekać. Buraki wymieszać z liśćmi i skropić sokiem z cytryny. Ser rozdrobnić widelcem, wymieszać ze śmietaną i połączyć z buraczkami, przyprawić solą i pieprzem- można nie żałować pieprzu bo ostre są pyszne:)
3.Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować jeszcze ok 2- 3 minuty od wypłynięcia.
Gorące pierogi podawać polane skwarkami.
Porady
Do wody do gotowania pierogów wlewam zawsze trochę oleju aby się nie sklejały.
Komentarze