Pierogi z botwinką

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pierożki te jadłam kiedyś u mojej cioci. Bardzo mi posmakowały i teraz często je przygotowuję w sezonie botwinkowym:)

Składniki:

  • Ciasto na pierogi:
    2,5 szkl mąki pszennej + do podsypywania
    2 łyżki oleju
    1 jajko
    ok szkl gorącej wody

    Farsz:
    2 buraczki z botwinki + liście
    1/2 pęczka koperku
    łyżka soku z cytryny
    25 dag sera białego
    łyżka śmietany
    sól, pieprz

    słonina na skwarki do polania pierogów
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ciasto na pierogi Ser

Pierogi z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wlać olej i jajko oraz stopniowo tyle wody aby wyrobić elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykryć gorącą miską metalową lub talerzem i odstawić na kilkanaście minut- będzie bardziej elastyczne.
  • Pierogi z bowtinką 2. Farsz: Buraki umyć obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Liście i koperek wymyć i drobniutko posiekać. Buraki wymieszać z liśćmi i skropić sokiem z cytryny. Ser rozdrobnić widelcem, wymieszać ze śmietaną i połączyć z buraczkami, przyprawić solą i pieprzem- można nie żałować pieprzu bo ostre są pyszne:)
  • 3. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować jeszcze ok 2- 3 minuty od wypłynięcia.
    Gorące pierogi podawać polane skwarkami.

Porady

Do wody do gotowania pierogów wlewam zawsze trochę oleju aby się nie sklejały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Farsz Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować