Pierogi po bieszczadzku

5 (143 ocen)

  • 60 min

Dania nauczyłam się od wujka kucharza. Pierogi robiły furorę w prowadzonej przez niego restauracji. Rodzina i znajomi, też bardzo je lubią, i przeważnie proszą o dokładkę lub przepis.

  • 60 min

Składniki:

  • - około 1,3 kg ziemniaków
    - 500g twarogu
    - 3 tafle wafli tortowych
    - 2 jajka
    - bułka tarta
    - przyprawy
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi po bieszczadzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, dodać twaróg, pieprz i podusić ziemniaki na gładką masę.
  • 2. Gorące ziemniaki rozsmarowujemy na waflu, i zwijamy go jak przy roladzie. Rulon kroimy w średniej wielkości kwadraty.
  • 3. Jaja rozbijamy w miseczce z ulubionymi przyprawami. Zrobione pierożki maczamy w jajku, panierujemy w bułce tartej i smażymy na patelni z każdej strony na rumiano.

Porady

1) Danie sprawdza się jako podane samodzielnie, lub jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków. 2) W lżejszej wersji, pierogi możemy panierować w dowolnych otrębach. 3) Należy pilnować smażonych pierożków, gdyż bułka się szybko przypala. 4) Można podawać z dowolnym sosem i surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować