Pierogi Kudłate

4.5 (164 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

KUCHNIA REGIONALNA-PIWNICZNA

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ziemnaki: 1 kilogram
    - ser biały twarogowy: 1 opakowanie
    - jajka lekko roztrzepane: 1 sztuka
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - pieprz,sól do smaku: 1 szczypta
    - wegeta( do smaku): 1 szczypta
    - podgardle: 20 dekagramów
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi kudłate - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy. Myjemy i scieramy. Odciskamy, aby były zbite. Sok spod ziemniaków odkładamy, tak aby sie na dnie odłożył krochmal. Jeżeli są ziemniaki z małą ilością krochmalu dokładamy 1-2 łyzki mąki kartoflanej- lepiej jak jest wiecej mąki wtedy sie tak pierogi nie rozpadają podczas gotowania.
    Tarciny łączymy z krochmalem i ewentualnie z mąka kartoflaną doprawiamy solą i pieprzem.
    Ser biały rozgniatamy widelcem, rozbijamy jajko i łączymy z serem.
    mase serową doprawiamy wegetą i pieprzem.
    Bierzemy dużą łyżkę i nabieramy masę ziemniaczaną na dłoń, rozklepulemy na dłoni.
    Na środek nakładamy ser łyżeczką i formujemy owalne pierogi. Odkładamy na tackę. Do dużego garnka wlewamy wodę i solimy. Na gotującą sie wodę wrzucamy delikatnie pierogi.
    Gotujemy 20-25 minut ,tak aby po przekrojeniu był środek ugotowany -chodzi o ziemniaki/tarciny.
    Podgardle kroimy na kostkę, i smarzymy na skwarki. Po ugotowaniu pierogi odsączamy z wody nakładamy na talerz i polewamy skwarkami.
    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować