Pierogi kudłate - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy. Myjemy i scieramy. Odciskamy, aby były zbite. Sok spod ziemniaków odkładamy, tak aby sie na dnie odłożył krochmal. Jeżeli są ziemniaki z małą ilością krochmalu dokładamy 1-2 łyzki mąki kartoflanej- lepiej jak jest wiecej mąki wtedy sie tak pierogi nie rozpadają podczas gotowania.
Tarciny łączymy z krochmalem i ewentualnie z mąka kartoflaną doprawiamy solą i pieprzem.
Ser biały rozgniatamy widelcem, rozbijamy jajko i łączymy z serem.
mase serową doprawiamy wegetą i pieprzem.
Bierzemy dużą łyżkę i nabieramy masę ziemniaczaną na dłoń, rozklepulemy na dłoni.
Na środek nakładamy ser łyżeczką i formujemy owalne pierogi. Odkładamy na tackę. Do dużego garnka wlewamy wodę i solimy. Na gotującą sie wodę wrzucamy delikatnie pierogi.
Gotujemy 20-25 minut ,tak aby po przekrojeniu był środek ugotowany -chodzi o ziemniaki/tarciny.
Podgardle kroimy na kostkę, i smarzymy na skwarki. Po ugotowaniu pierogi odsączamy z wody nakładamy na talerz i polewamy skwarkami.
SMACZNEGO!!!
Komentarze