Kudłate kokosanki

5 (197 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Proste i szybkie ciasteczka. Chrupiące z zewnątrz , wilgotne i miękkie w środku. A dlaczego kudłate? Bo nakładamy fantazyjne kulki łyżką, bez potrzeby nadawania idealnego kształtu ciasteczkom.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 białka
    200 g wiórek kokosowych
    120 g masła
    100 g cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska)
    1 łyżka soku z cytryny
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Kokosanki

Kudłate kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wiórki z masłem 1. W rondelku rozpuścić masło. Gdy będzie gorące wsypać wiórki kokosowe.
    Mieszać energicznie aż masa mocno się zagrzeje i straci surowy smak.
    Wiórki muszą być oblepione masłem, zbiją się w grudki.
    Masę przestudzić.
    Włączyć piekarnik i rozgrzać go do temperatury 160 stopni.
  • piana z białek 2. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
    Dodać cukier i dalej miksować. Dodać sok z cytryny i łyżkę mąki ziemniaczanej. Zmiksować.
    Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać zimne wiórki z masłem.
    Ja dodawałam po łyżce aż do wyczerpania składników.
  • kokosowe kulki 3. Na blasze z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia łyżką wykładać kupki ubitej masy.
    Pozostawiać niewielkie odstępy, ciasteczka nie rosną, ale najsmaczniejsze są dobrze upieczone z każdej strony.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika 160 stopni z termoobiegiem. Bez termoobiegu 170 stopni.
    Pieczemy 15 minut do ładnego zrumienienia.
    Ciasteczka będą na zewnątrz lekko twarde , w środku miękkie i wilgotne.

Porady

Z podanych składników wyszło 34 ciasteczka, piekłam je na dwóch blaszkach razem na dwóch poziomach. Jeśli pieczemy oddzielnie to pozostałą masę należy włożyć do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Kokos Mąka ziemniaczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować