Pierogi gryczane z fasola mung

0 (0 ocen)

Czy pierogi moga być zdrowe? Zdecydowanie tak!

Składniki:

  • ciasto:
    200g maki grycznej
    100g maki ziemniaczanej
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1/2 łyżeczki soli
    200 ml goracej wody

    farsz:
    150g ugotowanej fasoli mung
    mała marchew
    mielona ostra papryka
    zabek czosnku
    żółtko jajka
    sól, pieprz

    dodatkowo:
    2 garści kiełek na patelnię
    100-150 koktajlowych pomidorków
    2 łyżki masła klarowanego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi gryczane z fasola mung - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obydwie maki zmieszać z sola na stolnicy. Zrobić zagłębienie i wlać w nie wodę. Lekko wymieszać. Dodać olej. Zagnieść ciasto. Jeśli było by zbyt twarde, można dodać odrobinkę wody.
    Ciasto powinno mieć elastyczna konsystencję, coś jak plastelina :)
  • 2. Marchew zetrzeć na tarce. Dodać fasolę i czosnek. Wszystko razem zmielić. Dodać zółtko, doprawić sola, pieprzem i zmielona papryka.. Wymieszać.
  • 3. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Szklanka wycinać krażki. Po środku każdego krażka układac łyżeczka farsz. Następnie każdy krażek złożyć na pół i zlepić, tak by powstał pieróg.
  • 4. Pierogi gotować małymi partiami w osolonym lekko wrzatku. Gdy zaczna wypływać, odczekać ze 3 minuty i można już wyciagać.

    Pierogi podawać z porcja podsmażonych na maśle kiełków oraz pomidorków koktajlowych.

Porady

Uwaga1: rozwałkowane ciasto powinno być cienkie, ale jednak odrobię grubsze niż na zwykłe ciasto pszenne Uwaga 2: prze zlepianiu pierogów należy uważać, by ciasta nie porwać. Jest ono delikatniejsze niż pszenne. Ja robiłam to tak, że sklejałam jedynie same brzeżki i je lekko rozciagałam, aby miały falbankę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Mąka gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować