Jakoś tak przez przypadek kupiliśmy tę fasolę, parówki z czystej ciekawości. I wiecie co? Posmakowały nam ;) Postanowiliśmy więc połączyć w całość z dodatkiem aromatycznych przypraw i sosów.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
400 g fasoli mung
4 szalotki
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
200 g parówek sojowych
400 g pomidorów krojonych z puszki
500 ml bulionu warzywnego
1 łyżka suszonej kolendry
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
4 łyżki sosu ostrygowego
cynamon do smaku
sól, pieprz
Fasola mung z parówkami sojowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę dzielimy na dwie części. Jedną wrzucamy do zimnej wody i od momentu zawrzenia, gotujemy 15 min. Następnie dodajemy pozostałą część fasoli i gotujemy 40 min, w razie potrzeby uzupełniamy płyn.
W drugim garnku na rozgrzanym oleju z sosem sojowym, szklimy szalotki i czosnek, dodajemy pokrojone na plasterki parówki, chwilę podsmażamy i dodajemy pomidory wraz z zalewą. Dolewamy gorący bulion, przyprawy i dusimy na wolnym ogniu.
Po ugotowaniu fasolki, dodajemy ją do sosu, mieszamy dodajemy sos ostrygowy i odparowujemy do pożądanej konsystencji.
Do smaku doprawiamy cynamonem, solą i pieprzem.
Komentarze