Fasola mung z parówkami sojowymi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jakoś tak przez przypadek kupiliśmy tę fasolę, parówki z czystej ciekawości. I wiecie co? Posmakowały nam ;) Postanowiliśmy więc połączyć w całość z dodatkiem aromatycznych przypraw i sosów.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g fasoli mung
    4 szalotki
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki oleju sezamowego
    2 łyżki sosu sojowego
    200 g parówek sojowych
    400 g pomidorów krojonych z puszki
    500 ml bulionu warzywnego
    1 łyżka suszonej kolendry
    1 łyżka cynamonu
    1 łyżeczka zmielonego kardamonu
    1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    1 łyżeczka ostrej papryki
    4 łyżki sosu ostrygowego
    cynamon do smaku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasola mung z parówkami sojowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fasola mung z parówkami sojowymi 1. Fasolę dzielimy na dwie części. Jedną wrzucamy do zimnej wody i od momentu zawrzenia, gotujemy 15 min. Następnie dodajemy pozostałą część fasoli i gotujemy 40 min, w razie potrzeby uzupełniamy płyn.
    W drugim garnku na rozgrzanym oleju z sosem sojowym, szklimy szalotki i czosnek, dodajemy pokrojone na plasterki parówki, chwilę podsmażamy i dodajemy pomidory wraz z zalewą. Dolewamy gorący bulion, przyprawy i dusimy na wolnym ogniu.
    Po ugotowaniu fasolki, dodajemy ją do sosu, mieszamy dodajemy sos ostrygowy i odparowujemy do pożądanej konsystencji.
    Do smaku doprawiamy cynamonem, solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować