Piernikowo-Śliwkowe Ciasto Czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne, czekoladowe ciasto zimowe, z czekoladowymi pierniczkami i suszonymi śliwkami. Wilgotne i niezwykle aromatyczne!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 200g suszonych śliwek
    150ml wody
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    200 g pierniczków w czekoladzie
    kostka masła
    2 szklanki cukru
    3 łyżki kakao
    1 szklanka mleka
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 jajek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernikowo-śliwkowe ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tuż przed wylaniem na dużą blachę 1. 1.Śliwki pokrój i zalej wodą, dodaj sodę i gotuj na małym ogniu przez 5 min. Ostudź śliwki i zmiksuj.
    2. Zmiksuj drobno pierniczki.
    3. Rozpuść na małym ogniu masło, cukier, kakao i mleko.
    4. Ostudzony czekoladowy płyn przelej do miski i dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
    5. Do masy dodaj 5 żółtek i wszystko dokładnie zmiksuj.
    6. W drugiej misce ubij białka z odrobiną soli.
    7. Do białek dodaj masę czekoladową i delikatnie wymieszaj ze śliwkami i piernikami.
    8. Masę przelej do dużej blachy i piecz 50-60 min w 180 stopniach.

Porady

Ciasto wylej na dużą blachę. Po wystygnięciu, oblej łyżką dżemu zagotowanego z odrobiną wody, a gdy i to wystygnie, posyp wiórkami czekoladowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Czekolada Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować