Bajaderki piernikowo śliwkowe

0 (0 ocen)

Łatwe, szybkie i przepyszne. Najlepszym sposobem do ich zrobienia jest wykorzystanie nie udanego ciasta (bez masy).

Składniki:

  • 500g pokruszonego kruchego ciasta (ewentualnie herbatników)
    3 łyżki powideł śliwkowych
    3 łyżki cukru pudru ( pominąć przy słodkim kruchym cieście)
    2 łyżki przyprawy do piernika
    180g margaryny
    3 łyżki ciemnego kakao
    2 łyżki mielonych orzechów włoskich
    kilka suszonych śliwek (drobno pokrojonych)

    wiórka kokosowe i mielone orzechy do obtoczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bajaderki piernikowo śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto pokruszyć bardzo drobno za pomocą wałka. Dodać miękką margarynę i resztę składników. Zagnieść ciasto (gdy będzie mocno rzadkie można dodać jeszcze mielonych orzechów lub małe opakowanie pokruszonych herbatników). Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do lodówki na ok 1 godzinę. Schłodzone ciasto rwać na dowolną wielkość i dłońmi formować kulki, obtoczyć je w wiórkach kokosowych i mielonych orzechach. Gotowe bajaderki przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować