Piernikowe Renifery cake pop

  • wyświetlono: 105 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Renifery cake pop

Anna Jedynasty - www.anamarisworld.blogspot
  • 12 porcje
  • 60min

Składniki

Ciasto:
- ok. 250 g piernika bez dodatków/bez polewy/kakaowego biszkoptu lub ciasta ciemnego babkowego,
Cake pops:
(ok. 12 sztuk)
– ok. 230 g upieczonego ciasta,
– 60 g serka mascarpone,
– 40 g roztopionej gorzkiej czekolady.
Do dekoracji:
– 250 g gorzkiej czekolady min 70% kakao,
- solone precelki,
– olej kokosowy (kilka łyżeczek),
– draże czekoladowe koloru czerwonego,
- draże cukrowe oczy,
– patyczki do cake pops lub papierowe słomki,
– wykałaczki,
– gąbka florystyczna/steropian lub stojak na cake pops.

Sposób przygotowania przepisu:

Piernikowe Renifery cake pop

  • 1. Przygotowane wcześniej ciasto rozdrabniamy w dłoniach na drobne kawałeczki. Zeschnięte brzegi możemy odciąć lub użyć ciasta po 2 dniach (będzie bardziej miękkie). Pokruszone ciasto odstawiamy na bok.

    Mascarpone i roztopioną czekoladę dodajemy do miski z pokruszonym ciastem. Całość zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Powstałe ciasto powinno być wilgotne i plastyczne. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kładziemy je na papierze do pieczenia i wkładamy do zamrażalnika na ok.15 min. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę na polewę. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej w metalowej misce. Aby czekolada miała bardziej lejącą się konsystencję dodajemy kilka łyżeczek oleju kokosowego. Gęsta i ziarnista polewa to efekt zbyt mocnego podgrzewania czekolady.

    Przygotowujemy 12 patyczków do cake pops. Wyjmujemy kulki z zamrażalnika. Czubek patyczka, ok. 1/2-1 cm maczamy w czekoladzie i natychmiast wtykamy w środek kulki, uważając żeby nie przebić na wylot. Patyczki wciskamy w gąbkę florystyczną. Nabite cake pops wkładamy do lodówki na ok.5 min, tak aby patyczki zastygły w cieście.

    Jeśli czekoladę trzeba upłynnić (przeważnie jest zbyt gęsta) dodajemy 1-2 łyżeczki oleju kokosowego lub więcej. Polewa powinna swobodnie spływać z łyżeczki. Dzięki olejowi kokosowemu nabierze fajnego aromatu. Przed oblewaniem cake popsów należy postukać w dno naczynia z czekoladą, mocno ręką lub uderzyć naczyniem kilka razy o blat. Dzięki temu pęcherzyki powietrza znikną, a nasza polewa będzie gładka. Gdy pęcherzyki jednak pojawią się nakłuwamy je szybko wykałaczką. Po lekkim schłodzeniu cake pops zanurzamy płynnym ruchem w czekoladzie. Jej nadmiar bardzo delikatnie strzepujemy z kulki stukając dłonią w patyczek, możemy również postukać patyczkiem o brzeg naczynia. Obracamy patyczki z kuleczkami wokół własnej osi. Po wystygnięciu polewy zamaczamy odrobinę czekolady na czubek wykałaczki, a następnie na drażetki które przyklejamy na cake popsy. Uszy renifera robimy z połamanych precelków delikatnie łamiąc je na pół. Nie jest to jednak proste, gdyż są bardzo delikatne i kruszą się po całości. Połówki precelków wciskamy w cake popsy. Udekorowane lizaki wciskamy ponownie w gębkę florystyczną i kładziemy do lodówki i tak je przechowujemy aż do podania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastopiernikna deserna słodkoboże narodzenielizakirenifercake pop

Komentarze

Podobne przepisy

PIERNIKOWY SERNIK

Dodane przez: Babcia Tereska

PIERNIKOWY SERNIK

Świąteczny sernik o smaku piernikowym....

Black Velvet Cake

Dodane przez: anik9

Black Velvet Cake

Przepis znalazłam na swoim ulubionym...

ferrero

Dodane przez: viki2903

Piernikowe Ferrero

połączenie piernikowego puszystego...

Piernikowa karpatka

Dodane przez: dorota w

Piernikowa karpatka

Piernikowa karpatka z ciastem z...

TORT "MLECZNA KANAPKA" Z DRIP-CAKE

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT "MLECZNA KANAPKA" Z DRIP-CAKE

Tort urodzinowy z pomarańczowym...

Tort piernikowy

Dodane przez: AnetaJ

Tort piernikowy

Pyszny i wbrew pozorom bardzo prosty...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE