Piernikowe lizaki pingwinki

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pomysł na wykorzystanie nadmiaru upieczonych pierniczków :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 23 dag ciastek pierników
    4 łyżki masła orzechowego
    2 łyżki masła
    2 łyżki nalewki orzechowej (w wersji dla dzieci można użyć wody z cukrem waniliowym)
    1 czekolada gorzka
    barwnik czarny
    2 łyżeczki tłuszczu planta
    biała masa cukrowa
    kolorowa masa cukrowa
    pisak jadalny czarny
    rurki papierowe do napojów
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Lizaki

Piernikowe lizaki pingwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierniczki kruszymy i blendujemy na sypki proszek.
  • 2. Dodajemy masło orzechowe, nalewkę i rozpuszczone masło. Zagniatamy ciasto.
  • 3. Odrywamy po kawałeczku i formujemy kulki, następnie spłaszczamy lekko i nadajemy im kształt tułowia pingwinka.
  • 4. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Maczamy końcówki słomek i wbijamy w ciasteczka. Odstawiamy do lodówki na kilka minut.
  • 5. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy 2 łyżeczki planty i barwnik czarny. Mi Mieszamy, aż będzie błyszcząca. Zanurzamy pingwinki w czekoladzie, wbijamy w kawałek styropianu tak, aby się nie stykały. Odstawiamy do zastygnięcia.
  • 6. Wałkujemy biała masę cukrową, wycinamy białe części i przyklejamy do lizaczków lekko smarując wodą. Pisakiem robimy oczka, z kolorowej masy robimy ozdoby, dzióbki, szaliczki i nauszniki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Dla dzieci

Podobne przepisy

To może cię zainteresować