Pomysł na wykorzystanie nadmiaru upieczonych pierniczków :)
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
23 dag ciastek pierników
4 łyżki masła orzechowego
2 łyżki masła
2 łyżki nalewki orzechowej (w wersji dla dzieci można użyć wody z cukrem waniliowym)
1 czekolada gorzka
barwnik czarny
2 łyżeczki tłuszczu planta
biała masa cukrowa
kolorowa masa cukrowa
pisak jadalny czarny
rurki papierowe do napojów
Piernikowe lizaki pingwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierniczki kruszymy i blendujemy na sypki proszek.
2.Dodajemy masło orzechowe, nalewkę i rozpuszczone masło. Zagniatamy ciasto.
3.Odrywamy po kawałeczku i formujemy kulki, następnie spłaszczamy lekko i nadajemy im kształt tułowia pingwinka.
4.Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Maczamy końcówki słomek i wbijamy w ciasteczka. Odstawiamy do lodówki na kilka minut.
5.Do rozpuszczonej czekolady dodajemy 2 łyżeczki planty i barwnik czarny. Mi Mieszamy, aż będzie błyszcząca. Zanurzamy pingwinki w czekoladzie, wbijamy w kawałek styropianu tak, aby się nie stykały. Odstawiamy do zastygnięcia.
6.Wałkujemy biała masę cukrową, wycinamy białe części i przyklejamy do lizaczków lekko smarując wodą. Pisakiem robimy oczka, z kolorowej masy robimy ozdoby, dzióbki, szaliczki i nauszniki. Smacznego!
Komentarze