Piernikowa tarta z dyni

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Przepyszna tarta o aromacie piernika o wspaniałym nie typowym musie z dyni Sprawi że zimowe popołudnia nie będą smutne

Składniki:

  • Ciasto
    • 1,5 szkl mąki
    • 1 żółtko
    • 1/2 szkl cukru pudru
    • 1 łyżka czubata kakao
    • 1 łyżka przyprawy do piernika
    • 125 g masła
    • 1 łyżka śmietany
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Nadzienie
    • 400 g musu z dyni
    • 1/2 szkl cukru
    • 250 ml śmietany 30%
    • pestki z 1/2 laski wanilli
    • 1 aromat Butter wanille
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    ponadto
    • 2 jajka
    • 2 budynie
    polewa
    • 1 mleczna czekolada
    • 2 łyżki masła
    • 2 płaskie łyżki śmietany
    • kilka łyżek wody

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery Mus Musy

Piernikowa tarta z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. cisto
    • Do mąki dodać zimne masło posiekać nożem Dodać cukier puder żółtko kakao przyprawę do piernika proszek do pieczenia i łyżkę śmietany Zagnieść ciasto ciasto zawinąć w woreczek foliowy włożyć na godzinę do lodówki
  • 2. Nadzienie
    • Mus z dyni przełożyć do rondla.Dodać cukier,śmietanę,pestki z wanilli,aromat,cynamon wszystko razem zagotować cały czas mieszając Zostawić do ostygnięcia
  • 3. • Formę do tartej posmarować masłem wyłożyć schłodzonym ciastem Ciasto nakłuć widelcem
  • 4. • 2 jajka i białko ubić dodać budynie wymieszać razem z ostudzonym musem wlać na ciasto Tartę piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 45 minut ciasto wystudzić
    • Polać polewą Masło czekoladę rozpuścić dodać śmietanę i kilka łyżek wody Mieszać aż powstanie gładka masa polać tartę i ozdobić wg uznania ja użyłam cukrowych śnieżynek
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować