Piernik upieczony w automacie do chleba.Wyszedł bardzo dobry.
3 godz. 20 min
Składniki:
ciasto:
-170 g. masła
-150 g. miodu prawdziwego
-120 g. cukru
-500 g. mąki
-1 duża łyżka kakao
-2 jajka
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-0,5 szklanki wody
-1 op. przypraw do pierników
-1 łyżeczka cynamonu
Piernik z automatu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Kakao wymieszać z cukrem, dolać wodę, dodać masło i roztopić,lecz nie gotować.Mieszać aż cukier już się rozpuści. Odstawić i przestudzić do letniego. Formę wyjąć z Automatu,żeby dodawane produkty nie nakruszyły się do środka na grzałkę.Wlać do formy.
2.Przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia,dodać przyprawy.Wsypać do formy. Jajka roztrzepać i wlać na górę.
Formę włożyć do automatu. Wybrać program 10 Ciasto i wymieszać z 10 min.Następnie wyłączyć automat.
3.Automat przełączyć na 12 program Pieczenie i piec 1 godz.Przełączyć ponownie na Pieczenie i jeszcze piec z 15 min. Sprawdzić patyczkiem do szaszłyków czy upieczony.
4.Wyjąć na kratkę do wystudzenia.
5.Przekroić na 4 części, górę odłożyć, albo też wykorzystać.
6.Przełożyć marmoladą.
7.polewa-Czekolady roztopić ze śmietanką nad parą. Oblać piernik.
Komentarze