To szybki i łatwy do przygotowania piernik. Ale choć jest bardzo prosty w wykonaniu, to efekt jest pyszny. Piernik jest aromatyczny i wilgotny, bardzo długo pozostaje świeży, a z każdym dniem jest lepszy.
Piernik przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatę zaparzyć i wystudzić.
Całe jajka utrzeć z cukrem. Miksując, stopniowo dodawać miód, olej i herbatę, na końcu mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia.
Ciasto podzielić na 3 części, przełożyć do 3 blaszek (o wymiarach około 35x 20 ) wyłożonych papierem do pieczenia.
Blaty piernika piec osobno, po 25-30minut w 180stopniach.
Wystudzone blaty piernikowe przełożyć powidłem śliwkowym i złożyć.
Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać ciepłą polewą. Można udekorować ozdobami cukrowymi.
Komentarze