Piernik przekładany

5 (3 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To szybki i łatwy do przygotowania piernik. Ale choć jest bardzo prosty w wykonaniu, to efekt jest pyszny. Piernik jest aromatyczny i wilgotny, bardzo długo pozostaje świeży, a z każdym dniem jest lepszy.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    1 szklanka płynnego miodu
    1 szklanka oleju rzepakowego
    3 łyżki czarnej herbaty zaparzonej w szklance wody
    2 łyżeczki sody
    1 opakowanie przyprawy do piernika

    1 słoik powideł śliwkowych

    Polewa:
    Pół kostki margaryny
    4 łyżki cukru
    4 łyżki kakao
    4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Piernik

Piernik przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatę zaparzyć i wystudzić.
    Całe jajka utrzeć z cukrem. Miksując, stopniowo dodawać miód, olej i herbatę, na końcu mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia.
    Ciasto podzielić na 3 części, przełożyć do 3 blaszek (o wymiarach około 35x 20 ) wyłożonych papierem do pieczenia.
    Blaty piernika piec osobno, po 25-30minut w 180stopniach.

    Wystudzone blaty piernikowe przełożyć powidłem śliwkowym i złożyć.

    Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać ciepłą polewą. Można udekorować ozdobami cukrowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Przyprawa do piernika Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować