Piernik dwutygodniowy

4.49 (158 ocen)

  • 60 min

ciasto przygotowujemy dwa-tygodnie przed świętami. w zgiełku przygotowań świątecznych ekspresowo kończymy ciasto piernikowe.Idealne będzie na BOŻE NARODZENIE 2014

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    1/2 kg. mąki
    3 jajka
    20 dkg. cukru
    20 dkg. miodu
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka goździków mielonych
    15 dkg margaryny

    masa:
    1 litr mleka
    1 kostka margaryny
    2 budynie śmietankowe.

    1 słoik powideł

    polewa:
    1/2 kostki margaryny
    2 łyżki kakao gorzkiego
    2 łyżki cukru
    2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik dwutygodniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wyrobić z podanych składników zawinąć w folie lub w szczelnym pojemniku plastikowym włożyć na 2 tygodnie do lodówki.
    następnie rozwałkować i upiec 3 placki.
    masa: w ok 1/2 szklanki mleka rozpuścić 2 opakowania budyniu śmietankowego resztę mleka zagotować z kostka margaryny , do gotującego się mleka dodać rozpuszczony budyń. (letnim budyniem przekładamy piernikowe blaty)
    polewa: do rondelka dajemy wszystkie składniki na niewielkim ogniu roztapiamy składniki nie dopuszczając żeby polewa się zagotowała.

    kolejność:
    ciasto piernikowe posmarowane powidłami + masa budyniowa letnia+ ciasto piernikowe posmarowane powidłami + masa budyniowa letnia + ciasto. na górę polewa kakaowa.

Porady

Dostałam ten przepis od koleżanki z pracy i piekę już go 5x na święta Bożego Narodzenia....znika błyskawicznie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować