1.Pieczenie pierniczków trzeba podzielić na 2 etapy. Dzień przed pieczeniem należy przygotować ciasto, a piec dopiero na następny dzień.
2.Etap I : Do miski wsypać przesianą mąkę i kakao. Miód zagotować z przyprawą do piernika, wyłączyć gaz i dodać masło, poczekać aż się rozpuści. W jogurcie rozpuścić sodę, odstawić. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać powoli cukier, a potem żółtka. Ubitą masę jajeczną i miód wlewać do mąki i delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Na koniec dodać jogurt z sodą, wymieszać. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte do lodówki lub w zimne miejsce ,a w ciągu 24 godzin zgęstnieje.
3.Etap II: stolnicę podsypać mąką. Ciasto za pomocą noża wykroić porcję, rozwałkować i wykrawać pierniczki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie.
Piec w temperaturze 180ºC przez 7 - 10 minut w zależności od grubości.
4.Pierniczki oczywiście można polukrować :) 2 białka + 2szkl cukru pudru + sok z połowy cytryny = porządnie ubić mikserem
Komentarze