Pierniczki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo aromatyczne pierniczki, które mogą stać kilka miesięcy, smakując cały czas tak samo pysznie. Grubsze będą miękkie, a chudsze chrupiące.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 600g mąki pszennej
    - 4 żółtka
    - 3 białka
    - 0,5szklanki cukru
    - 3 łyżki kakao
    - 100 ml jogurtu naturalnego
    - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    - 2-3 łyżki przyprawy do piernika
    - 100-125 g masła
    - 10 łyżek miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Ciastka Pierniczki

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczenie pierniczków trzeba podzielić na 2 etapy. Dzień przed pieczeniem należy przygotować ciasto, a piec dopiero na następny dzień.
  • 2. Etap I : Do miski wsypać przesianą mąkę i kakao. Miód zagotować z przyprawą do piernika, wyłączyć gaz i dodać masło, poczekać aż się rozpuści. W jogurcie rozpuścić sodę, odstawić. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać powoli cukier, a potem żółtka. Ubitą masę jajeczną i miód wlewać do mąki i delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Na koniec dodać jogurt z sodą, wymieszać. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte do lodówki lub w zimne miejsce ,a w ciągu 24 godzin zgęstnieje.
  • Pierniczki 3. Etap II: stolnicę podsypać mąką. Ciasto za pomocą noża wykroić porcję, rozwałkować i wykrawać pierniczki.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie.
    Piec w temperaturze 180ºC przez 7 - 10 minut w zależności od grubości.
  • 4. Pierniczki oczywiście można polukrować :) 2 białka + 2szkl cukru pudru + sok z połowy cytryny = porządnie ubić mikserem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować