Piekarska bieda

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis na to tanie ciasto mam od mojej babci, a babcia – od swojej. Często je piekę, bo doskonale smakuje z mocną herbatą. Można je podawać przez okrągły rok.

Składniki:

  • ● bułka wrocławska lub bagietka
    ● 1-1,5 kg niezbyt kwaśnych jabłek
    ● 1,5 szkl. cukru kryształu
    ● 2 szkl. mleka
    ● jajko
    ● 0,5 kostki masła lub margaryny
    ● 1/2 op. cynamonu
    ● cukier waniliowy
    ● cukier puder do posypania
    ● bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Piekarska bieda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piekarska bieda 1. Jabłka obieramy i ścieramy
    na tarce. Mieszamy z 1/2 szkl.
    cukru i cynamonem. Mleko mieszamy
    z 1/2 szkl. cukru, dodajemy
    cukier waniliowy, jajko
    i roztrzepujemy. Bułkę kroimy na
    kromki i zanurzamy w mleku.
  • Piekarska bieda 2. Naczynie żaroodporne smarujemy
    masłem i posypujemy
    bułką tartą. Na każdy kawałek
    bułki nakładamy warstwę jabłek
    i przykrywamy namoczonymi i omaszczonymi kawałka-
    mi masła kromkami. Ponownie
    nakładamy jabłka i przykrywamy
    bułką. Liczba warstw zależy
    od wielkości naczynia. Ostatnią
    warstwą powinna być bułka.
  • Piekarska bieda 3. Do naczynia wlewamy pozostałe
    mleko. Posypujemy cukrem
    (1/2 szkl.) wymieszanym
    z cynamonem oraz wiórkami
    masła. Zapiekamy około godziny.
    Przed podaniem posypujemy
    cukrem pudrem.

Porady

Bułka powinna być czerstwa, najlepiej z poprzedniego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Notka redakcyjna

PPWS_05-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować