Przepis na to tanie ciasto mam od mojej babci, a babcia – od swojej. Często je piekę, bo doskonale smakuje z mocną herbatą. Można je podawać przez okrągły rok.
Piekarska bieda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy i ścieramy
na tarce. Mieszamy z 1/2 szkl.
cukru i cynamonem. Mleko mieszamy
z 1/2 szkl. cukru, dodajemy
cukier waniliowy, jajko
i roztrzepujemy. Bułkę kroimy na
kromki i zanurzamy w mleku.
2.Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą. Na każdy kawałek
bułki nakładamy warstwę jabłek
i przykrywamy namoczonymi i omaszczonymi kawałka-
mi masła kromkami. Ponownie
nakładamy jabłka i przykrywamy
bułką. Liczba warstw zależy
od wielkości naczynia. Ostatnią
warstwą powinna być bułka.
3.Do naczynia wlewamy pozostałe
mleko. Posypujemy cukrem
(1/2 szkl.) wymieszanym
z cynamonem oraz wiórkami
masła. Zapiekamy około godziny.
Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.
Porady
Bułka powinna być czerstwa, najlepiej z poprzedniego dnia.
Komentarze