Piegusek z kremem serowo-budyniowym i truskawkami/ malinami

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Jeśli lubicie mak, krem budyniowy oraz smak owoców, to zapraszam na ciasto mojego autorstwa. Ciasto jest wilgotne i delikatne. U mnie jest z truskawkami, ale można wykorzystać i inne owoce sezonowe np: maliny, jeżyny itp.

  • 4 godz.

Składniki:




  • SKŁADNIKI: na blaszkę 20 x 20 cm; 6 porcji; czas przygotowania 60 minut; czas oczekiwania ok.180 minut

    BISZKOPT:


    4 białka
    100 g cukru
    1/4 szklanki wiórków kokosowych
    1/4 szklanki maku
    1 kopiasta łyżka maki ziemniaczanej
    szczypta soli

    FRUŻELINA TRUSKAWKOWA:

    250 g truskawek/ malin
    50 g cukru
    1/4 szklanki wody
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka soku z cytryny
    3 listki żelatyny

    KREM BUDYNIOWO-SEROWY:

    1/2 l mleka
    1 budyń śmietankowy
    4 żółtka
    1 łyżka masła
    100 g cukru
    3-4 listki żelatyny
    250 g naturalnego serka/twarożku do smarowania pieczywa (philadelphia)
    kilka kropli aromatu wanilowego

    DEKORACJA:

    50 g rozpuszczonej, białej czekolady
    listki mięty
    6 truskawek








Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem

Piegusek z kremem serowo-budyniowym i truskawkami/ malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W zimnej wodzie (najlepiej w dwóch różnych szklankach) namoczyć listki żelatyny.

    Truskawki pokroić w ćwiartki, wsypać do rondelka, dodać cukier, wodę i gotować przez 10 minut, aż się lekko rozgotują. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i zagotować z truskawkami. Do gorącego, rzadkiego kisielu dodać namoczoną żelatynę i sok z cytryny. Wymieszać. Odstawić, żeby ostygł.
  • 2. Mleko zagotować z łyżką masła. Żółtka zmiksować na kogel-mogel z cukrem. Do utartych dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Zalać gorącym mlekiem i ugotować budyń.
    Do gorącego dodać namoczoną żelatynę, olejek i dokładnie wymieszać. Jeszcze ciepły budyń miksujemy dodając partiami twarożek. Krem odstawić do schłodzenia, uważając żeby nam nie stężał.
  • 3. Dno foremki wyłożyć pergaminem, boki posypać mąką.
    Białka zmiksować z solą na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier.
    Do ubitych i sztywnych wsypać mak, wiórki i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać, przełożyć do foremki i równomiernie rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku w 170'C przez ok.25 minut. Upieczony pozostawić w foremce, żeby ostygł. Zimny wstawić na 30 minut do lodówki, co ułatwi nam jego przekrojenie.
  • 4. Biszkopt przekroić na dwa blaty, a te jeszcze na dwie części.
    Każdy posmarować chłodną frużeliną. Następnie trzy blaty przekładamy hojnie kremem i przykrywamy czwartym,
    tylko z ftużeliną.
    Jeśli zostało nam kremu, możemy posmarować także boki. Całość zabezpieczyć plastykowym rantem lub pasem z folii aluminiowej.
    Wierzch polać rozpuszczoną czekoladą. Z czekolady możemy zrobić również dodatkową dekorację.
    Wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki, żeby całość dobrze stężała.
    Porcje udekorować listkami mięty, czekoladą i truskawkami.
    Smacznego :)

Porady

Jeśli lubicie mak, krem budyniowy oraz smak owoców, to zapraszam na ciasto mojego autorstwa. Ciasto jest wilgotne i delikatne. U mnie jest z truskawkami, ale można wykorzystać i inne owoce sezonowe np: maliny, jeżyny itp. Krem ma tylko łyżkę masła, ciasto nie ,,idzie" w biodra :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować