Ciasto z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką

  • wyświetlono: 13091 |
  • dodany do książki kucharskiej: 19 |
  • polecenia: 0

To najlepsze ciasto z truskawkami jakie zrobiłam. Krem przygotowałam na bazie kremu do kremówek, jest delikatny, bardzo kremowy, rozpływa się w ustach. W połączeniu z biszkoptem, owocami i galaretką to już niebo w gębie. A w dodatku ciasto robi się dość szybko i prosto, polecam

Cukiereczek

Składniki

• BISZKOPT:
• 4 jajka,
• 1 szklanka mąki,
• 2/3 szklanki cukru,
• 4 łyżki oleju,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• KREM BUDYNIOWY:
• 2 szklanki mleka,
• 6 żółtek,
• 25 g cukru waniliowego,
• 150g cukru,
• 1 szklanka śmietany kremówki,
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
• 1 łyżka mąki pszennej,
• 200g miękkiego masła,
• WIERZCH:
• 350g truskawek,
• 1 galaretka + 1 szklanka wody,

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką

  • 1. BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy.
  • 2.
    KREM BUDYNIOWY: Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka i dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mleko zagotowujemy i dodajemy śmietanę kremówkę, ponownie całość zagotowujemy. W tym czasie miksujemy ze sobą żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną i resztę mleka. Masę jajeczną wlewamy ciurkiem na gotujące się mleko cały czas mieszając. Gotujemy około 1-2 minuty aż masa zgęstnieje. Masę budyniową odstawiamy i przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała wierzchu budyniu – wówczas nie zrobi się nam kożuch. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem do białości. Następnie dodajemy po 1/3 zimnego budynie ciągle ucierając. Powinniśmy otrzymać kremową masę bez grudek. Masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki.
  • 3.
    WIERZCH: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Na stężałym kremie układamy przekrojone na pół, umyte i osuszone truskawki. Układamy je dość gęsto. Zalewamy je tężejącą galaretką i odstawiamy ciasto do lodówki do całkowitego stężenia.
    Życzę smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiCiastoTruskawkiDeserbudyńkrem budyniowyCiasto z truskawkamiwiosnaalto

Komentarze

Podobne przepisy

image-1r3gx4r

Dodane przez: anula-d

Ciasto z wiśniami i kremem budyniowym

Bardzo szybkie w przygotowaniu...

Makowe ciasto z jabłkami i kremem budyniowym

Dodane przez: juchab

Makowe ciasto z jabłkami i kremem budyniowym

Wiadomo, że połączenie maku i jabłek...

Ciasto z masą cytrynową

Dodane przez: czekoladka

Ciasto z masą cytrynową i kremem budyniowym

Delikatny biszkopt połączony ze...

Puchatek - ciasto z kremem

Dodane przez: czekoladka

Puchatek - ciasto z kremem budyniowym

Bardzo smaczne i niezwykle delikatne...

Ciasto z jabłkami i budyniowym kremem

Dodane przez: AnetaJ

Ciasto z jabłkami i budyniowym kremem

To proste, jasno-ciemne, ucierane...

Ciasto z kremem bawarskim, truskawkami

Dodane przez: Cukiereczek

Ciasto z kremem bawarskim, truskawkami i...

Ciasto, które wprost rozpływa się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE