Pieczywo chrupkie

4.88 (8 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne chrupkie pieczywo, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Smakuje zarówno solo, jako zdrowa przekąska, jak również posmarowane wszelakimi pastami, serkami czy pesto. Zawsze możemy je zabrać ze sobą do pracy, do szkoły, na wycieczkę. Świetnie zastępuje tradycyjne pieczywo.

  • 1 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 60 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    60 g płatków owsianych górskich
    40 g pestek słonecznika
    30 g pestek dyni
    10 g czarnego sezamu
    10 g ziaren chia
    15 g nasion konopi niełuskanych
    1 czubata łyżeczka ziół toskańskich
    szczypta płatków chili
    1/2 łyżeczki soli
    150 g wody
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.88 (8 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Przekąski

Pieczywo chrupkie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nasiona konopi prażymy krótko na suchej patelni.
    *Jeżeli nie używamy w kuchni konopi, możemy je zastąpić siemieniem lnianym lub dowolnymi ziarnami czy nasionami.

    Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Dodajemy wodę i olej i dokładnie mieszamy. Całość odstawiamy na 12 minut, aż płatki owsiane wchłoną płyn i masa zgęstnieje.
    W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
    Na blaszkę o wymiarach 34/ 30 cm,wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy gotową masę i cieniutko rozsmarowujemy na grubość ok. 3mm.
    Pieczemy 15 minut, na krótko wyciągamy blaszkę, przy pomocy noża do pizzy kroimy dowolnej wielkości prostokąty. Pieczemy kolejne 25 minut do ładnego zrumienienia.
    Studzimy na kratce.
    Przechowujemy w puszce.

    Smacznego 🙂

Porady

Przyprawę toskańską możemy zastąpić ulubionymi ziołami lub mieszanką przypraw. Do przygotowania pieczywa możemy użyć dowolnych pestek i ziaren w ilości ok. 100 g. Ja użyłam takie jakie lubimy :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować