Pieczony Udziec z Indyka

5 (141 ocen)

Wyszedł wspaniały i soczysty.Ach,rozpływał się w ustach :-)

Składniki:

  • 1/2 udżca z indyka ok1kg (miałam połowę bo cały to wielki był)
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki przyprawa do kurczaka złocista
    2 łyzeczki bazylia suszona
    3 łyżeczki papryka czerwona w proszku
    4 listki laurowe
    oliwa
    sól,pieprz wg.uznania
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Pieczony udziec z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczony Udziec z Indyka 1. Mięso umyć,osuszyć i pozbyć się kości.Następnie ponacinać delikatnie skórę w ukośne paski.
  • 2. Czosnek obrać i pokroić w słupki.
  • 3. Cienkim nożem porobić w mięsie dziurki i powkładać w nie słupki czosnku.Wyżej wymienionymi przyprawami ponacierać porządnie udziec,włącznie z oliwą.
  • 4. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą,dodać dwa pokruszone listki laurowe.Na to wyłożyć mięso,posmarować oliwą i dodać dwa kolejne listki pokruszone na wierzch.Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na całą noc.
  • Pieczony Udziec z Indyka 5. Na drugi dzień rozgrzewamy piekarnik do 200*C i pieczemy 1h pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy i podpiekamy jeszcze pół godziny z termoobiegiem od czasu do czasu przekręcając.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

4.49 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Parzony udziec z indyka

4.49 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Parzony udziec z indyka

evita0007 Pyszne mięsko do pieczywa :)

To może cię zainteresować