Pieczony udziec z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć,osuszyć i pozbyć się kości.Następnie ponacinać delikatnie skórę w ukośne paski.
2.Czosnek obrać i pokroić w słupki.
3.Cienkim nożem porobić w mięsie dziurki i powkładać w nie słupki czosnku.Wyżej wymienionymi przyprawami ponacierać porządnie udziec,włącznie z oliwą.
4.Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą,dodać dwa pokruszone listki laurowe.Na to wyłożyć mięso,posmarować oliwą i dodać dwa kolejne listki pokruszone na wierzch.Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na całą noc.
5.Na drugi dzień rozgrzewamy piekarnik do 200*C i pieczemy 1h pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy i podpiekamy jeszcze pół godziny z termoobiegiem od czasu do czasu przekręcając.
Komentarze