Pieczony karczek z jabłkami i cynamonem

4.5 (180 ocen)

  • 15 min

Aromatyczny i pyszny karczek pachnący cynamonem. Idealny zarówno za zimno do kanapek, jak i na ciepło do obiadu.

  • 15 min

Składniki:

  • 500-600 g karczku wieprzowego
    2-3 jabłka
    sznurek wędliniarski

    2 łyżki soli
    3 łyżki cynamonu
    2 łyżki rozmarynu
    2 łyżeczki cząbru
    2-3 łyżki oliwy
    2 łyżeczki czarnego pieprzu
    2 łyżki octu balsamicznego
    2 kieliszki czystej wódki
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony karczek z jabłkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczony karczek z jabłkami i cynamonem 1. Z podanych składników przygotowujemy marynatę. Nacieramy nią dokładnie mięso, wkładamy do szczelnego pojemnika i zostawiamy w lodówce na 2-3 dni. Po tym czasie mięso nacinamy wzdłuż w około 1 cm odstępach. Umyte jabłka oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na plasterki i wkładamy w nacięcia w mięsie. Karczek związujemy sznurkiem wędliniarskim, żeby się nie rozszedł i wkładamy go do rękawa do pieczenia, a następnie do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 200 stopni C. przez około 90 minut. Kroimy go na plastry dopiero gdy wystygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować