Pieczone ziemniaki

4.5 (195 ocen)

  • 30 min

Odpowiednik oryginalnych letnich pieczonych ziemniaków nad ogniskiem. Fajne jest to, że ich przygotowanie uniezależnione jest od pogody. POLECAM

  • 30 min

Składniki:

  • -1kg ziemniaków
    -2 marchewki
    -3 średnie cebule
    -2buraki
    -200 dag wędzonego boczku
    -200 dag kiełbasy
    -olej
    -sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczone ziemniaki, składniki 1. Wędzony boczek i kiełbasę pokroić odpowiednio w kostkę i plastry.
  • pieczone ziemniaki, warstwy 2. Następnie ułożyć w garnku wysmarowanym olejem odpowiednio warstwy: ziemniaków pokrojonych w plastry grubości około 0,5cm (posypanych małą ilością soli), kiełbasy i boczku, cebuli, marchewki i buraków. Całość posolić i przyprawić pieprzem.
  • pieczone ziemniaki, całość 3. Ułożyć kolejne warstwy aż do wyczerpania składników.
  • pieczne ziemniaki, przygotowane do duszenia 4. Tak przygotowane ziemniaki przykryć folią aluminiową i pokrywką.
    Dusić na małym ogniu około 45min. (aż buraki będą miękkie).

Porady

Warto zamiast folii aluminiowej zastosować duży liść kapusty jak w tradycyjnych pieczonych ziemniakach z ogniska, można także dodać go na dno garnka. W przypadku gdy mamy bardzo chudy boczek, warto po ułożeniu wszystkich warstw polać całość niewielką ilością oleju, żeby ziemniaki nie były zbyt "suche". Pasuję do tej potrawy dodać także nieco świeżego koperku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Duszenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować