Pieczone udka z czosnkiem i ziołami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Soczyste udka z kurczaka z chrupiącą aromatyczną skórką.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
    45g cukru trzcinowego
    50 ml octu jabłkowego
    1 łyżka czerwonego wytrawnego wina
    7 dużych ząbków czosnku
    Po 2 łyżeczki tymianku i rozmarynu
    200ml bulionu drobiowego
    Sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone udka z czosnkiem i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone udka z czosnkiem i ziołami 1. - Ocet, wino, sól, pieprz i połowę cukru wymieszać i zamarynować mięso. Odstawić w chłodne miejsce na ok pół godziny.
    - W wysokim żaroodpornym naczyniu ułożyć udka, wlać marynatę i bulion. Dodać pokrojony w plastry czosnek. Całość posypać tymiankiem, rozmarynem i resztą cukru.
    - Piec pod przykryciem w temp ok 180 stopni ok 50 min. Odkryć i zapiekać jeszcze ok 30 min do zarumienienia.

Porady

Najlepiej smakuje z pieczonymi młodymi ziemniakami i chipsami z marchewki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować