Pieczone udka w czarnej herbacie i rumie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Dziś na obiad proponuje pieczone udka w czarnej herbacie i rumie. Chyba każdy, a na pewno większość z Was próbowała pić herbatę z rumem. Jak dla mnie doskonałe połączenie. To dlaczego by nie zrobić z takiego połączenia sosu? Sami się przekonacie jak zrobicie, jak to smakuje. Mogę tylko zdradzić, że smak jest nieziemski a mięso bardzo delikatne.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • – Udka 8 szt
    – Rum 100 ml
    – Napar z czarnej herbaty 200 ml
    – Ziemniaki 400 g
    – Cebula 3 szt
    – Czosnek 2 ząbki
    – Limonka 1 szt
    – Miód 2 łyżeczki
    – Masło 50 g
    – Świeży rozmaryn i kolendra po 3 gałązki
    – Olej
    – Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone udka w czarnej herbacie i rumie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Kolejno dodajemy jeden czosnek pokrojony w plastry oraz gałązki kolendry, a także dwie gałązki rozmarynu. Oprószamy wszystko solą i pieprzem. Udka zalewamy rumem, miskę przykrywamy i wkładamy do lodówki na 3 godziny ( idealnie gdyby była to nawet cała noc ).
  • 2. Gdy już nasze udka są zamarynowane wyciągamy je z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej. W między czasie przygotowujemy napar z czarnej herbaty. Do szklanki wkładamy 2-3 saszetki z herbatą i zalewamy wrzątkiem ( herbata musi być mocna i esencjonalna, może być nawet z takim posmakiem goryczki ). Na patelni rozgrzewamy olej. Udka osuszamy na ręczniku papierowym ( ale marynaty, która została w misce nie wylewaj, jeszcze się Nam przyda ). Następnie układamy je na rozgrzanym oleju na patelni i podsmażamy z dwóch stron na złoty kolor. Dodatkowo, w między czasie kroimy cebulę w grubą kostkę a czosnek w plastry.
  • 3. Naszego przesmażonego kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym a na patelnie wrzucamy cebulę i czosnek. Pół limonki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy na patelnie razem z rozmarynem. Podsmażamy około 3-5 minut. Następnie dodajemy pozostałą marynatę z rumu. Teraz musimy pozbyć się nadmiaru alkoholu i są na to dwa sposoby: można go po prostu odparować lub podpalić zapałką i zmniejszyć ogień na kuchence, gdy płomień zgaśnie oznacza to, że alkoholu już nie ma.
  • 4. Następnie do naszego sosu dodajemy napar z herbaty i miód. Z pozostałej limonki ścieramy skórkę, przyprawiamy wszystko solą oraz dodajemy masło. Sos zagotowujemy.

    Na koniec obieramy ziemniaki i kroimy na ćwiartki. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, w którym czekają Nasze udka. Zalewamy wszystko sosem, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy około 50-60 minut.

    Po tym czasie nasze pieczone udka są gotowe. Smacznego!!

Porady

https://milycooking.pl/pieczone-udka-w-czarnej-herbacie-i-rumie/

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rum Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

4.48 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie
.

To może cię zainteresować