Iszleki- turkmeńskie pierogi pieczone

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś zabieram Was w podróż do słonecznego Turkmenistanu. Mieszkałam tam przez 12 cudownych lat, i jako dziecko uwielbiałam te pyszne pierogi pieczone, kształtem przypominające czebureki. Wiem, że pierogi te również są popularne w Turcji. Może próbowaliście coś podobnego będąc tam na wakacjach? Jeśli nie, to polecam wypróbować ten przepis, ponieważ te pierogi są przepyszne :)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 500g mąki pszennej (u mnie tortowa)
    – 250ml ciepłej wody
    – 1 jajko (można bez)
    – 1 łyżeczka soli
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    – mięso mielone wg uznania (u mnie mięso z udek kurczaka)
    – 1 duży ziemniak
    – 1 duża cebula (u mnie czerwona)
    – 1/2 kubka wrzątku
    – sól i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca zielona, papryka słodka)
    – jajko + kurkuma do posmarowania pierogów
    – sezam do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Iszleki- turkmeńskie pierogi pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłej wody dodać jajko i sól i wymieszać dokładnie. Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, wodę z jajkiem, wymieszać i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto włożyć do woreczka i odłożyć na około 10 minut.
    W tym czasie cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, ziemniaka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Mięso wymieszać z ziemniakiem, cebulą i przyprawami, dodać wrzątek i jeszcze raz dokładnie wymieszać. „Wypoczęte” ciasto podzielić na 8 równych kawałków. Nieużywane kawałki ciasta przykryć folią spożywczą. Kawałek ciasta rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na cienki okrągły placek, na jedną część placka wyłożyć 2 łyżki farszu i lekko rozetrzeć. Przykryć mięso drugą połową ciasta, dokładnie zlepić końce i delikatnie przyklepać. Czynność powtórzyć do wyczerpania ciasta i farszu. Przygotowane w ten sposób pierogi wyłożyć na blachy wyścielone papierem do pieczenia lub matą silikonową, posmarować rozkłóconym jajkiem wymieszanym z kurkumą i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut. Podawać z ulubionymi sosami.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować