Pieczone pączucie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, delikatne i mało kaloryczne pączusie. Na deser i na śniadanie :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 370 gram mąki tortowej
    50 gram cukru
    50 gram drożdży
    szczypta soli
    100 ml mleka
    3 jajka
    150 gram masła (miękkiego)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pieczone pączucie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od zrobienia drożdżowego zaczynu - drożdże łączymy z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru i mąki, przykrywamy ściereczką na około 15 minut tak aby zaczyn zaczął pracować. Następnie do zaczynu dodajemy jajka, pozostałą mąkę i cukier oraz szczyptę soli. Mieszamy składki drewnianą łyżką, następnie ciągle wyrabiając ciasto dodajemy po trochę masła. Uwaga ciasto robi się troszkę luźnie, klejące, można podsypywać je troszkę mąką ale nie za dużo, z czasem kiedy gluten zacznie uwalniać się z mąki ciasto zrobi się bardziej zwarte. Wyrobione ciasto odkładamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    W wyrośniętego ciasta formujemy wałek i dzielimy go na około 12 części. Z każdej części formujemy placki, w środek każdego wkładamy po łyżeczce marmolady, zlepiamy brzegi i formujemy kulkę. Kiedy wszystkie kulki będą gotowe, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

    Wyrośnięte kule smarujemy roztrzepanym masłem. Pieczemy 30 minut, gdyby kule za bardzo rumieniły się z wierzchu można po połowie czasy pieczenia przykryć je folią aluminiową.

    Upieczone i wystudzone pączusie polewamy lukrem.
    Smacznego

Porady

Ciasto można przygotować dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki, a pączusie upiec rano na śniadanie dla rodziny :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować