Tort na 4 urodziny mojego synka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek, do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę powoli ciągle ubijając dodajemy cukier, kiedy mamy gotową szklistą bezę dodajemy po jedynym żółtku. Do oddzielnej miseczki przesiewamy mąki i stopniowo, delikatnie dodajemy do masy jajecznej, delikatnie łącząc tak aby piana nie opadła. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę i pieczemy 30-40 minut w temperaturze 170 minut. Kiedy biszkopt będzie upieczony do suchego patyczka wyciągamy go z piekarnika i rzucamy z około 60 cm na podłogę, studzimy w otwartym piekarniku.
Masa:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, możemy dla pewności dodać 2 śmietanfixy. Do ubitej śmietany delikatnie dodajemy twaróg i łączymy mikserem na wolnych obrotach. Do smaku dodajemy cukier puder, ja oddałam około 4 łyżek ale możesz zrobić to według własnego upodobania. Do gotowej już masy dodajemy pokrojone na cząstki truskawki. Masa jest pyszna i smakuje jak pyszny koktajl truskawkowy.
Tort udekorowany jest masą cukrową i własnoręcznie wykonanymi figurkami :)
Porady
Delikatnie wmieszaj mąkę do masy jajecznej a biszkopt będzie puszysty.
Komentarze