Pieczone mielone z szynki

4.5 (146 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 5 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Na obiad miały być tradycyjne mielone-smażone, jednak stwierdziłam, że spróbuję je upiec, by były mniej tłuste i by było przy nich mniej pracy ;) Pomysł okazał się świetny, gdyż mięso wyszło bardzo smaczne, delikatne i przede wszystkim na obiad były zaplanowane mielone (które moja rodzina bardzo lubi), ale nie smażone :)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 17 sztuk:
    500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
    50 g płatków jaglanych błyskawicznych
    50g siemienia lnianego
    30 g sera żółtego
    cebula
    1/3 szklanki bułki tartej
    1/3 szklanki mleka
    2 jajka
    1/3 szklanki ziemnej wody
    2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki (2g)
    sól (około 1 łyżka)
    pieprz czarny mielony
    ewentualnie przyprawa Kucharek
    bułka tarta do panierowania
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Pieczone mielone z szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Bułkę tartą zalewamy mlekiem.
  • 2. Do miski z cebulą dodajemy mięso, bułkę tartą namoczoną w mleku, ser żółty, płatki jaglane, siemię, natkę pietruszki, jajka, przyprawiamy. Mięso dokładnie wyrabiamy ręką dodając po trochu zimnej wody (im dłużej będziemy wyrabiać, tym mielone będą lepsze).
  • 3. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem.
  • 4. Z masy mięsnej formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, układamy na blasze.
  • 5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez około 50 minut (po 25 minutach przewracamy kotleciki na drugą stronę) bez termoobiegu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować