Polecam smaczne kotleciki pieczone z kaszy jaglanej z dodatkami-z mięsem mielonym, szczypiorkiem pieczarkami i serem.Kotleciki sa sycące aromatyczn ezdrowie i smaczne:)
60 min
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
150 g pieczarek
100 g miesa mielonego najlepiej wieprzowego
pęczek świeżego szczypiorku
1 średnia cebula
50 g sera żółtego
1 jajko
sól
pieprz
papryka suszona łagodna
szczypta tymianku
2-3 łyżki oliwy
Pieczone kotlety z kaszy jaglanej ze szczypiorkiem, pieczarkami i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ugotować kaszę jaglaną w 2 szklankach osolonej wody .
Ugotowaną kaszę ostudzić.
Podczas jej gotowania podsmażyć na oliwie pokrojona w drobna kostkę cebulę i pieczarki .
Kasze jaglana połączyc z cebula pieczarkami, dodac mięso mielone, posiekany szczypior, starty na tarce o duzych oczkach ser zółty i jajko. Całość wymieszać i doprawić do smaku .
2. Z powstałej masy formować okrągłe kotlety i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać ok. 30 minut w 200 stopniach.
3. Upieczone kotlety pozostawić na blaszce przez 10 minut żeby stężały - za wcześnie zdjęte mogą się lekko rozpadać.
Przed podaniem można posypac szczypiorkiem,
Smacznego
Komentarze