Pieczone gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania ryżu - ale podgotowujemy go tylko, a nie gotujemy do miękkości. W dużej misce rozrabiamy mięso mielone, dodajemy startą marchewkę, przyprawy i podgotowany i wystudzony ryż. Przyprawiamy wg. uznania. W rondelku przygotowujemy sos - bulion lub kostkę bulionową rozrabiamy z wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy i keczup aby uzyskać sos, następnie przyprawiamy.
W dużym garnku nastawiamy wodę do sparzenia kapusty. Kiedy zacznie wrzeć - obrywamy z kapusty "brzydkie" wierzchnie liście i wycinamy głąb. Zanurzamy kapustę "głową do dołu" i zdejmujemy poszczególne liście, kiedy tylko zaczną mięknąć i same odchodzić. Następnie zawijamy w nie gołąbki. Blachę do pieczenia smarujemy cieniutko olejem, wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty i układamy gołąbki ciasno obok siebie. Wszystko razem polewamy przygotowanym sosem pomidorowym. Blachę wsadzamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze około 180-200 stopni aż gołąbki zaczną się rumienić.
Komentarze