Pieczone gołąbki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zdecydowanie wolę kiedy gołąbki są lekko rumiane i zwarte, niż rozmoczone w sosie.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 główka kapusty włoskiej
    - 1 kg mięsa mielonego
    - 4 marchewki
    - 2 woreczki ryżu
    - kotka bulionowa lub gotowy bulion
    - koncentrat pomidorowy
    - kilka łyżek keczupy
    - przyprawy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Pieczone gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania ryżu - ale podgotowujemy go tylko, a nie gotujemy do miękkości. W dużej misce rozrabiamy mięso mielone, dodajemy startą marchewkę, przyprawy i podgotowany i wystudzony ryż. Przyprawiamy wg. uznania. W rondelku przygotowujemy sos - bulion lub kostkę bulionową rozrabiamy z wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy i keczup aby uzyskać sos, następnie przyprawiamy.
    W dużym garnku nastawiamy wodę do sparzenia kapusty. Kiedy zacznie wrzeć - obrywamy z kapusty "brzydkie" wierzchnie liście i wycinamy głąb. Zanurzamy kapustę "głową do dołu" i zdejmujemy poszczególne liście, kiedy tylko zaczną mięknąć i same odchodzić. Następnie zawijamy w nie gołąbki. Blachę do pieczenia smarujemy cieniutko olejem, wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty i układamy gołąbki ciasno obok siebie. Wszystko razem polewamy przygotowanym sosem pomidorowym. Blachę wsadzamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze około 180-200 stopni aż gołąbki zaczną się rumienić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować