Pieczone gęsie udka w sosie jabłkowo-żurawinowo-pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W Dniu Dziękczynienia w Ameryce jest indyk, a u nas, 11 Listopada na stołach króluje gąska podawana na różne sposoby. Smakowita, pyszna.

  • 3 godz. 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • •4 uda gęsie ok 1,9 kg
    •4 białe cebule
    •4 jabłka - szara reneta
    •szklanka świeżej żurawiny
    •passata - przetarte pomidory z ziołami 500 g
    •majeranek
    •sól
    •olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone gęsie udka w sosie jabłkowo-żurawinowo-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udka gęsie zamarynowane w majeranku i soli 1. Uda gęsie oczyścić, umyć i osuszyć. Natrzeć majerankiem i solą. Pozostawić w lodówce na całą noc. Następnie przełożyć do gęsiarki. Przykrytą gęsiarkę wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na godzinę. W tym czasie obrać cebulę i jabłka. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni, na oleju rzepakowym.

    Jabłka pokroić w ósemki i dodać do cebuli. Żurawinę przebrać, umyć. Dodać na patelnię. Wszystko dusić na małym ogniu. Dodać przetarte pomidory, łyżkę majeranku i sól do smaku. Powstałym sosem zalać udka w gęsiarce i wstawić ponownie do piekarnika na 2 godziny. Po tym czasie mięso na pewno będzie odchodzić od kości.

    Udka podawać z powstałym sosem i np. pieczonymi ziemniakami. Jeśli ktoś woli bardziej gładki sos, należy go rozdrobnić przy pomocy blendera.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś Jabłka Mięso Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować