W smaku zdecydowanie różną się od tych smażonych w oleju , bardziej przypominają drożdżówki . Z pyszną polewą z czekolady oraz kolorową posypką smakują wyśmienicie .
Pieczone doughnuts - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, 4 łyżek ciepłego mleka, łyżeczki cukru i ok. 2 łyżek mąki robimy rozczyn (ucieramy je widelcem na jednolitą masę). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce.
Żółtka ubijamy z cukrem do białości (na puszystą masę), dodajemy stopione masło, jogurt, pastę z wanilii i mleko. Mieszamy do połączenia się składników. Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy do niej wyrośnięty rozczyn. Dodajemy mokre składniki i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w misie miksera aż będzie miało jednolitą konsystencję i będzie odstawać od ścianek misy tudzież od ręki ( przypadku wyrabiania ręcznego).
Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia, na około 60 min. Po tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
2.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 10-12 mm. Za pomocą szklanki lub okrągłej wykrawaczki o śr. ok 7 cm wycinamy kółka, mniejszą wykrawaczką lub kieliszkiem wycinamy w każdym kółku mniejsze otwory .
Pączki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując spore odstępy. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do napuszenia (na około 40 minut).
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 °C.
Wyrośnięte pączki smarujemy odrobiną mleka, pieczemy około 10 minut (pączki powinny być lekko zarumienione). Pamiętajmy, że to ciasto drożdżowe i jeśli zostawimy je w piekarniku o chwilę za długo wysuszy się i pączki nie będą już takie smaczne.
Upieczone pączki polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem mleka . Na koniec każdy doughnuts obsypujemy kolorową posypką .
Komentarze