Pieczone doughnuts

0 (0 ocen)

W smaku zdecydowanie różną się od tych smażonych w oleju , bardziej przypominają drożdżówki . Z pyszną polewą z czekolady oraz kolorową posypką smakują wyśmienicie .

Składniki:

  • ( na ok. 25 sztuk )

    25 g świeżych drożdży

    250 ml mleka, ciepłego (nie gorącego)

    700 g mąki pszennej

    160 g cukru

    5 żółtek (z dużych jajek)

    6 łyżek stopionego masła

    100 ml jogurtu naturalnego

    2 łyżeczki pasty z wanilii



    Dodatkowo :

    100 g mlecznej czekolady

    3 łyżki mleka ( śmietanki )

    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pieczone doughnuts - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, 4 łyżek ciepłego mleka, łyżeczki cukru i ok. 2 łyżek mąki robimy rozczyn (ucieramy je widelcem na jednolitą masę). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce. 

    Żółtka ubijamy z cukrem do białości (na puszystą masę), dodajemy stopione masło, jogurt, pastę z wanilii i mleko. Mieszamy do połączenia się składników. Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy do niej wyrośnięty rozczyn. Dodajemy mokre składniki i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w misie miksera aż będzie miało jednolitą konsystencję i będzie odstawać od ścianek misy tudzież od ręki ( przypadku wyrabiania ręcznego).

    Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia, na około 60 min. Po tym czasie powinno podwoić swoją objętość. 
  • 2. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 10-12 mm. Za pomocą szklanki lub okrągłej wykrawaczki o śr. ok 7 cm wycinamy kółka, mniejszą wykrawaczką lub kieliszkiem wycinamy w każdym kółku mniejsze otwory .

    Pączki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując spore odstępy. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do napuszenia (na około 40 minut). 

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 °C. 

    Wyrośnięte pączki smarujemy odrobiną mleka, pieczemy około 10 minut (pączki powinny być lekko zarumienione). Pamiętajmy, że to ciasto drożdżowe i jeśli zostawimy je w piekarniku o chwilę za długo wysuszy się i pączki nie będą już takie smaczne.

    Upieczone pączki polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem mleka . Na koniec każdy doughnuts obsypujemy kolorową posypką .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować