Pieczone buraczki zasmażane

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Propozycja na zdrowe, intensywne w smaku buraczki, które doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - 6 buraków czerwonych
    - 1,5 łyżki masła
    - 2 łyżeczki mąki gryczanej
    - 2 łyżeczki cukru brzozowego
    - 4 -5 łyżek maślanki naturalnej
    - sól i pieprz
    - sok z cytryny lub ocet jabłkowy
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Buraczki

Pieczone buraczki zasmażane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki myjemy, odcinamy końce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 1 godzinę i 15 minut.

    Ostudzone buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

    W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy do utworzenia delikatnej zasmażki.

    Do zasmażki dodajemy starte buraczki, maślankę, cukier brzozowy, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i zakwaszamy sokiem z cytryny lub octem jabłkowym. Wszystko zagotowujemy, często mieszając.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować