Pyszna aromatyczna papryka zamarynowana w nietypowy sposób :)
Składniki:
papryka żółta dowolna ilość
ocet 10 % 200 ml
woda 1,5 litra
cukier 1 szkl.
sól do smaku
przyprawa do zup i potraw w płynie 10 łyżek
gorczyca biała cała 1 łyżka
pieprz czarny ziarnisty 1 łyżka
ziele angielskie całe 1 łyżeczka
liście laurowe kilka szt.
Papryka grillowana/pieczona w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cząstki, opłukać, osączyć i ułożyć na rozgrzanym grillu. Zamknąć pokrywę i grillować, aż papryka zmięknie i ładnie się przyrumieni.
Zagotować wodę z cukrem, solą, gorczycą i kozieradką.
Do wody dolać ocet i dosypać resztę przypraw. Gotować 10-15 minut od zawrzenia.
Paprykę pozostawić do ostygnięcia i zdjąć z niej skórkę.
Do gotowej marynaty dolać płynną przyprawę do potraw (używam tej z czerwonym znaczkiem M).
Do zalewy włożyć obraną paprykę i doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć ogień do minimum i gotować 10 minut.
Gorącą papryką napełnić słoiki, dolać nieco zalewy, aby wypełniła szczeliny i od razu zakręcić. Od razu mocno zakręcać i odstawiać dnem do góry Można też zapasteryzować przez kilka minut.
Porady
Paprykę do tego przepisu można zarówno upiec jak i ugrillować.
Komentarze