Papryka grillowana/pieczona w zalewie octowej

4.49 (185 ocen)

Pyszna aromatyczna papryka zamarynowana w nietypowy sposób :)

Składniki:

  • papryka żółta dowolna ilość
    ocet 10 % 200 ml
    woda 1,5 litra
    cukier 1 szkl.
    sól do smaku
    przyprawa do zup i potraw w płynie 10 łyżek
    gorczyca biała cała 1 łyżka
    pieprz czarny ziarnisty 1 łyżka
    ziele angielskie całe 1 łyżeczka
    liście laurowe kilka szt.
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Papryka grillowana/pieczona w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-02qvjnb 1. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cząstki, opłukać, osączyć i ułożyć na rozgrzanym grillu. Zamknąć pokrywę i grillować, aż papryka zmięknie i ładnie się przyrumieni.

    Zagotować wodę z cukrem, solą, gorczycą i kozieradką.

    Do wody dolać ocet i dosypać resztę przypraw. Gotować 10-15 minut od zawrzenia.


    Paprykę pozostawić do ostygnięcia i zdjąć z niej skórkę.

    Do gotowej marynaty dolać płynną przyprawę do potraw (używam tej z czerwonym znaczkiem M).

    Do zalewy włożyć obraną paprykę i doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć ogień do minimum i gotować 10 minut.

    Gorącą papryką napełnić słoiki, dolać nieco zalewy, aby wypełniła szczeliny i od razu zakręcić. Od razu mocno zakręcać i odstawiać dnem do góry Można też zapasteryzować przez kilka minut.

Porady

Paprykę do tego przepisu można zarówno upiec jak i ugrillować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować