Pieczona młoda kapusta w orientalnym sosie z cielęcymi sznycelkami

5 (4 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Młoda kapusta to zwiastun lata, w moim rodzinnym domu zazwyczaj podawana tradycyjnie duszona w towarzystwie pysznych mięs i młodych warzyw. Ta wersja to propozycja 2 dania, które zaskakuje smakami i fakturą, to moja propozycja na letnie przyjęcie z wykorzystaniem sezonowych przysmaków :) Moi znajomi pokochali pieczoną kapustę w orientalnym sosie i jest to stały element naszych letnich spotkań :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 300g cielęciny ( u mnie wyszły 4 sznycelki)
    sól
    50 g masła klarowanego

    4 młode marchewki ( 1 marchewka na osobę)
    24 młode ziemniaki ( 6 ziemniaków na osobę)
    sól, woda do gotwania

    1 młoda kapusta - umyta, pokrojona na ćwiartki
    sól
    olej rzepakowy na zimno tłoczony

    sos:
    3 łyżki pasty tahini
    2 łyżki soku z limonki
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka miodu lipowego
    3-4 łyżki oleju rzepakowego na zimno tłoczonego
    płatki chili

    około 2-3 łyżek : kolendra i pietruszka do posypania
    2 łyżki orzeszków ziemnych
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Pieczona młoda kapusta w orientalnym sosie z cielęcymi sznycelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczona młoda kapusta w orientalnym sosie z cielęcymi sznycelkami 1. Umyte ziemniaki i pokrojone marchewki dodajemy do osolonej wody i gotujemy do miękkości
  • Pieczona młoda kapusta w orientalnym sosie z cielęcymi sznycelkami 2. Kapustę myjemy, kroimy na ćwiartki.
  • Pieczona młoda kapusta w orientalnym sosie z cielęcymi sznycelkami 3. Pokrojoną na ćwiartki kapustę solimy, skrapiamy olejem rzepakowym.
    Na mocno rozgrzanej patelni pokrytej sporą ilością oleju obsmażamy kapustę przez około 5 minut na stronę. Obsmażoną z każdej strony kapustę układamy na blaszce pokrytej pergaminem i wkłądamy do pieca (180'C) na około 15-20 minut
  • Pieczona młoda kapusta w orientalnym sosie z cielęcymi sznycelkami 4. W czasie gdy kapusta się piecze mieszamy wszystkie składniki na sos - zieleninę i orzeszki podajemy na końcu już na talerzu po polaniu sosem
  • Pieczona młoda kapusta w orientalnym sosie z cielęcymi sznycelkami 5. Oczyszczone mięso kroimy na plastry, tak by powstały sznycle, które lekko solimy
    Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy klarowane masło na którym smażymy po około 3 minuty z każdej strony sznycelki
  • Pieczona młoda kapusta w orientalnym sosie z cielęcymi sznycelkami 6. Wszystkie gorące składniki układamy na talerzach, kapustę polewamy sosem, posypujemy zieleniną i orzeszkami. Smacznego

Porady

Przepis to porcja na 4 osoby, całe danie jest bardzo pożywne, za sprawą kapusty i orientalnego sosu. Zamiast orzechów ziemnych do posypania można dodać do sosu 1 łyżkę masła orzechowego Ciemne miejsca na kapuście to efekt karmelizacji, w tych miejscach jest wiele smaku nie nalezy ich odcinać/wyrzucać

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować