Pieczona karkówka z pieczarkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na dość cienkie kawałki. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki oczyścić i pokroić na grubsze plastry. Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, żurawiną, miodem i musztardą.
2.Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z pieczarkami, przyprawić solą i pieprzem. W nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć plastry karkówki, następnie pieczarki z cebulą i polać sosem śmietanowym. Czynności powtarzać do wyczerpania zapasów.
3.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st. i piec pod przykryciem ok.60 minut. Ok.10 minut przed końcem pieczenia odkryć , by mięso się zrumieniło. Podawać z ziemniakami i surówką.
Komentarze