Tak pieczona kapusta pekińska pięknie pachnie czosnkiem, jest miękka i idealna jako warzywny dodatek do obiadu lub na podwieczorek jako samodzielne danie z kawałkiem dobrej kiełbaski.
30 min
Składniki:
• 1 duża kapusta pekińska
• 1/5 szklanki oleju
• 3 ząbki czosnku
• sól, pieprz do smaku
• 100 g sera żółtego
Pieczona kapusta pekińska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Kapustę pokroić w 1-1,5 cm plastry i ułożyć na blaszce do pieczenia posmarowanej olejem.
• Każdy krąg kapusty posmarować olejem, posypać solą i pieprzem.
• Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 15 minut.
2.• W tym czasie obrać czosnek, zmiażdżyć i wymieszać z resztą oleju.
• Ser żółty zetrzeć na tarce.
• Kapustę wyjąć z piekarnika, polać olejem z czosnkiem i posypać żółtym serem.
• Zapiekać jeszcze 10 minut.
Komentarze