Kapusta pekińska z pomarańczą

4.5 (189 ocen)

  • 20 min

Pyszna delikatna w smaku surówka do obiadu

  • 20 min

Składniki:

  • 1/2 kapusty pekińskiej
    1 pomarańcza
    2 łyżki grubo posiekanych orzechów
    2 łyżki ziaren słonecznika
    1 łyżka ziaren sezamu
    50 g rodzynek
    1/2 szkl świeżo zaparzonej herbaty
    Zioła:
    bazylia, tymianek,koper,( 1/2 łyżeczki mieszanki tych ziół)
    szczypta chili
    4 łyżki oleju
    sok z 1/2 cytryny
    1/2 łyżeczki musztardy
    2 łyżki ciepłej wody
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Kapusta pekińska z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zaparzyć w herbacie.
  • 2. Zioła wsypać do szklanki, zalać ciepłą wodą.
  • 3. Kapustę posiekać. Pomarańcza obrać , podzielić na cząstki i pokroić ( część zostawić do dekoracji).
  • 4. Do szklanki z ziołami dodać: olej, sok z cytryny, musztardę, chili, sól i pieprz.
    Wszystko wymieszać i wlać do kapusty.
  • 5. Ziarna sezamu, słonecznika i orzechy podprażyć na suchej patelni, dodać do kapusty razem z odsączonymi rodzynkami. Wymieszać i jeżeli trzeba to doprawić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta pekińska

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować