Pieczona faszerowana przepiórka

4.5 (142 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Kurczaka zastąpiłam przepiórką. Rodzina stwierdziła, że mięsko z przepiórki jest o wiele smaczniejsze.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 przepiórka
    5 dużych młodych ziemniaków
    2 łyżeczki tymianku suszonego
    150 ml oliwy , sól , pieprz
    Farsz:
    1 posiekana cebula
    2 saszetki ryżu
    1 szklanka bulionu warzywnego
    1 szklanka orzechów pistacjowych
    100 ml oliwy z oliwek
    2 łyżeczki tymianku suchego
    2 łyżeczki startej skórki z cytryny

Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Pieczona faszerowana przepiórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-16l3giq 1. Przepiórkę dokładnie oczyścić, wymyć osuszyć, natrzeć solą i suszonym tymiankiem.
  • image-1fpcn5q 2. Ryż w saszetkach ugotować. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę , poddusić. Następnie dodać ugotowany ryż, bulion, , wymieszać ,doprowadzić do wrzenia, dosypać orzechy, tymianek i skórkę z cytryny.
  • image-13x6auh 3. Tak przygotowanym farszem nadziać natartą suszonym tymiankiem i solą przepiórkę. Spiąć wykałaczkami skórkę z przepiórki aby nie wyciekł farsz. Przepiórkę ułożyć w brytwanie, wokół poukładać pokrojone w plastry ziemniaki. Polać oliwą, posypać suszonym tymiankiem, posolić . Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 1
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować