Pieczeń ziemniaczana. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie. Odlej, odparuj, ugnieć widelcem, ostudź. Wymieszaj z jajkami, natką, serem i bułką tartą. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
2.• Pieczarki pokrój w plasterki, zrumień na maśle. Pomidory pokrój w paski, a oliwki w plasterki. Foremkę keksową wysmaruj masłem, wysyp bułka tartą. Nałóż część masy na niej rozłóż pieczarki, pomidory i oliwki. Oprósz bazylią. Przykryj resztą masy. Piecz 60 minut w 190 stopniach.
3.• Gotową pieczeń odstaw na 5 minut i wyjmij z formy. Pokrój w plastry i podawaj z sałatką z pomidorów, cebuli i oliwy.
Komentarze