Pieczeń ziemniaczana.

0 (0 ocen)

Mój sprawdzony sposób na pyszny obiad.

Składniki:

  • • 85 dag ziemniaków
    • 10 pieczarek
    • 8 pomidorów suszonych w oliwie
    • Mały słoik czarnych oliwek
    • ½ pęczka natki pietruszki
    • 2 jajka
    • 2 łyżki tartego parmezanu
    • Czubata łyżka bułki tartej
    • Gałka muszkatołowa
    • Suszona bazylia
    • Sól, pieprz
    • 2 łyżki masła
    • Masło i bułka do foremki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczeń ziemniaczana. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie. Odlej, odparuj, ugnieć widelcem, ostudź. Wymieszaj z jajkami, natką, serem i bułką tartą. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
  • 2. • Pieczarki pokrój w plasterki, zrumień na maśle. Pomidory pokrój w paski, a oliwki w plasterki. Foremkę keksową wysmaruj masłem, wysyp bułka tartą. Nałóż część masy na niej rozłóż pieczarki, pomidory i oliwki. Oprósz bazylią. Przykryj resztą masy. Piecz 60 minut w 190 stopniach.
  • 3. • Gotową pieczeń odstaw na 5 minut i wyjmij z formy. Pokrój w plastry i podawaj z sałatką z pomidorów, cebuli i oliwy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować