Pieczeń z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielimy, cebulę siekamy, pieczarki kroimy w drobną kostkę.
2.Pieczarki podsmażamy na maśle, studzimy.
3.5 jajek gotujemy na półtwardo (ok.5 min). Następnie obieramy.
4.Do mięsa dodać cebulę, pieczarki, 2 surowe jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Mięsną masę wyrobić i podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć do keksówki. Robimy wgłębienie po całej długości wyłożonego mięsa, do którego kładzemy ugotowane jajka. Następnie wykładamy resztę mięsa. Pieczemy w 180 st. do zrumienienia wierzchu.
5.Sos: czosnek przecisnąc przez praskę. Dodać do mieszanki majonezu i śmietany. Wsypać zioła. Połączyć składniki. Sos przełożyć do pojemnika, zamknąć pokrywką i włożyć na ok. 30 min do lodówki.
Porady
Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej.
Komentarze