Pieczeń z jajkiem

0 (0 ocen)

Szybki sposób na pomysłowy obiad.

Składniki:

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
    7 jajek
    1 cebula
    4-5 pieczarek
    łyżka masła
    ok. 5 łyżek bułki tartej
    majeranek
    pieprz
    sól
    sos czosnkowy:
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki śmietany
    ząbek czosnku
    szczypta ziół (bazylia, oregano, tymianek)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczeń z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielimy, cebulę siekamy, pieczarki kroimy w drobną kostkę.
  • 2. Pieczarki podsmażamy na maśle, studzimy.
  • 3. 5 jajek gotujemy na półtwardo (ok.5 min). Następnie obieramy.
  • 4. Do mięsa dodać cebulę, pieczarki, 2 surowe jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Mięsną masę wyrobić i podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć do keksówki. Robimy wgłębienie po całej długości wyłożonego mięsa, do którego kładzemy ugotowane jajka. Następnie wykładamy resztę mięsa. Pieczemy w 180 st. do zrumienienia wierzchu.
  • 5. Sos: czosnek przecisnąc przez praskę. Dodać do mieszanki majonezu i śmietany. Wsypać zioła. Połączyć składniki. Sos przełożyć do pojemnika, zamknąć pokrywką i włożyć na ok. 30 min do lodówki.

Porady

Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować